Παρασκευή, 30 Αυγούστου 2013

Απεβίωσε ο νομπελίστας Ιρλανδός ποιητής, Σέιμους Χίνι σε ηλικία 74 ετώνΟ Σέιµους Χίνι γεννήθηκε το 1939 σε μια οικογένεια αγροτών, στην επαρχία Μόσμπον, στην κομητεία του Ντέρι. Σπούδασε - και αργότερα δίδαξε - στο Πανεπιστήμιο Queen's στο Μπέλφαστ.
Σε ηλικία 74 ετών πέθανε ο ιρλανδός ποιητής, Σέιμους Χίνι, ο οποίος θεωρείτο από πολλούς ως ο καλύτερος ιρλανδός ποιητής από την εποχή του Γέιτς.

Ο Σέιµους Χίνι γεννήθηκε το 1939 σε μια οικογένεια αγροτών, στην επαρχία Μόσμπον, στην κομητεία του Ντέρι. Σπούδασε - και αργότερα δίδαξε - στο Πανεπιστήμιο Queen's στο Μπέλφαστ. Το 1972 αποφάσισε να εγκατασταθεί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στο Δουβλίνο και τη Βοστόνη, όπου δίδασκε λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Διετέλεσε Καθηγητής ποίησης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από το 1989 ως το 1994, ενώ το 1995 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η είδηση της βράβευσης τον βρήκε σε ένα ταξίδι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αρκαδία στην οποία, όπως δήλωνε ο ίδιος, επέστρεφαν τόσο αυτός όσο και τα ποιήματά του.


Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει τα έργα του: «Η κυβέρνηση της γλώσσας» (εκδόσεις Πατάκη), «Η ελληνική εμπειρία» (εκδόσεις Νεφέλη), «Το αλφάδι» (εκδόσεις Ερμής) και «Τα ποιήματα του βάλτου» (εκδόσεις Καστανιώτη).


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide