Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πώς αφηγούμαστε ιστορίες Εργαστήριο γύρω από την τέχνη και τις τεχνικές της αφήγησης Κώστας Κατσουλάρης & Σώτη Τριανταφύλλου

whats-your-story-0


Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί στις τεχνικές αφήγησης ιστοριών, δηλαδή ένα σύνολο γνώσεων και πρακτικών που έχουν παγιωθεί από τον 18ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας, σε ό,τι αφορά την αφηγηματική λογοτεχνία, εκείνη που βασίζεται στην ανάπτυξη μιας ωραίας ιστορίας, με χαρακτήρες, πλοκή και έντονη δράση.
Η αφήγηση ιστοριών, παρότι αρχέγονη λειτουργία σύμφυτη με την ανθρώπινη ζωή σε κοινωνίες, παγιώθηκε ως μια πιο αυστηρή διαδικασία με την εξέλιξη του σύγχρονου ρεαλιστικού μυθιστορήματος, ενώ η γέννηση και εξέλιξη της τέχνης του κινηματογράφου στον 20ό αιώνα έδωσε νέα ώθηση στις αφηγηματικές τεχνικές. Στο σεμινάριο θα εξετάσουμε τις ανταλλαγές μεταξύ των δύο αυτών αφηγηματικών τεχνών. Το μυθιστόρημα παραμένει ο σταθερός τροφοδότης της παραγωγής σεναρίων και η εξέλιξή του έχει επηρεάσει τις αντίστοιχες κινηματογραφικές τεχνικές. Εξάλλου, νέες μορφές αφήγησης που αντλούν τη δύναμή τους από την εξέλιξη των αφηγηματικών τεχνικών στον σύγχρονο κινηματογράφο μεταφυτεύονται στην τέχνη του μυθιστορήματος.
Εκτός από τα παραπάνω, που διαμορφώνουν ένα ευρύ corpus γνώσεων και τεχνικών, το σεμινάριο-εργαστήριο θα αναπτυχθεί μέσα από πρακτικές ασκήσεις με στόχο την αντιμετώπιση στην πράξη ορισμένων βασικών θεμάτων του story telling, όπως για παράδειγμα:
Πώς να στήνεις μια πλοκή σε 20 αράδες.
Πώς αρχίζουμε μια ιστορία.
Πώς εμπλουτίζουμε την πραγματικότητα και τα βιώματα με μυθοπλαστικό υλικό.
Πώς επεξεργαζόμαστε τη γλώσσα μας με σκοπό την ακρίβεια, τη σαφήνεια, τη συντομία.
Πότε η «γλώσσα μας» προχωράει την ιστορία μας και πότε την κάνει να βαλτώνει: Η δύναμη του ρήματος.
Πώς χτίζουμε χαρακτήρες. Πώς χτίζουμε τους δεύτερους χαρακτήρες σε σχέση με τον κεντρικό ήρωα. Πώς δίνουμε στον κάθε χαρακτήρα κάτι ξεχωριστό, κάτι που τον κάνει διακριτό, ενδιαφέροντα, ξεκάθαρο.
Πώς γράφουμε ζωντανούς και φυσικούς διαλόγους.
Στο πλαίσιο των παραπάνω «ασκήσεων», θα συζητούνται και ευρύτερα θέματα σχετικά με τη συγγραφή πεζογραφίας:
Γιατί οι ιστορίες "οι βγαλμένες από τη ζωή" δεν είναι υλικό της συγγραφής.
What's your story morning glory? Πώς εμπλουτίζουμε την πραγματικότητα: ο συγγραφέας ως επαγγελματίας ψεύτης.
Ιδέες και διδάγματα: οι εχθροί της συγγραφής. Τα συνηθισμένα αφηγηματικά λάθη.
Το χολιγουντιανό σενάριο: οδηγίες χρήσεως.
Τα βασικά θέματα της λογοτεχνίας. Παραλλαγές πάνω σε ήδη υπαρκτά μοτίβα.
Ο συγγραφέας ως παθιασμένος αναγνώστης.




katsΟ Κώστας Κατσουλάρης είναι συγγραφέας έξι βιβλίων πεζογραφίας κι ενός θεατρικού έργου, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφραστής και σεναριογράφος. Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες και περιοδικά ως βιβλιοκριτικός, συντάκτης και αρχισυντάκτης εντύπων. Έχει δημιουργήσει και συνεχίζει να συντονίζει τον βιβλιολογικό ιστότοπο www.bookpress.gr. Έχει εμψυχώσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής, ανάγνωσης και κριτικής στο ΕΚΕΒΙ, στο ΕΚΕΜΕΛ, στο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, στο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ, στον ΠΑΤΑΚΗ και αλλού. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ η συλλογή διηγημάτων «Μαθαίνοντας ποδήλατο», με δείγματα δουλειάς μαθητών του. Είναι το τρίτο σεμινάριο σχετικό με τη συγγραφή που συνοργανώνει με τη Σώτη Τριανταφύλλου.

sotiΗ Σώτη Τριανταφύλλου είναι ιστορικός, συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεταφράστρια από τέσσερις γλώσσες. Με αυτές τις ιδιότητες έχει εργαστεί στη μέση και ανώτερη παιδεία. Με τον Κώστα Κατσουλάρη έχει συνοργανώσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης. Το τελευταίο της μυθιστόρημα «Για την αγάπη της γεωμετρίας» κυκλοφόρησε το 2011.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Δέκα (10) συναντήσεις των τριών (3) ωρών.
ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, ώρα 18.00.
ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Ο τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι ο πολυχώρος εκδηλώσεων του κινηματογράφου Άνεσις (Λ. Κηφισίας 14 Αμπελόκηποι – Μετρό: Αμπελόκηποι), στο πλαίσιο του κύκλου σεμιναρίων του DASEIN LAB την περίοδο 2013-2014 @ ANESIS.
ΗΜΕΡΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00, στον τόπο διεξαγωγής του σεμιναρίου.
ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
350 ευρώ κατ’ άτομο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για εν ενεργεία φοιτητές μέχρι 28 ετών και ανέργους το κόστος συμμετοχής είναι 250 ευρώ 
Τρόπος καταβολής διδάκτρων:
Ο ενδιαφερόμενος που έχει επιλεγεί και ειδοποιηθεί, επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του με την κατάθεση του συνόλου των διδάκτρων την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου, δηλαδή στις 14 Οκτωβρίου. Η έγκαιρη καταβολή των διδάκτρων είναι όρος για τη συμμετοχή στο σεμινάριο και ισχύει για όλες τις κατηγορίες των συμμετεχόντων χωρίς εξαιρέσεις.
Πιστοποιητικά: Με το πέρας του σεμιναρίου θα δοθεί έγγραφη βεβαίωση φοίτησης υπογεγραμμένη από τους διδάσκοντες.
 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Ως αίτηση συμμετοχής λογίζεται η έγκαιρη αποστολή με ηλεκτρονικό μήνυμα στο daseinlab@yahoo.com των κάτωθι στοιχείων:
α. Βιογραφικό σημείωμα στο οποίο να περιλαμβάνονται, φύλο, ηλικία, σπουδές, δημοσιεύσεις, προηγούμενες συμμετοχές σε σεμινάρια-εργαστήρια.
β. Σύντομο κείμενο (300 λέξεις το πολύ) στο οποίο να περιγράφεται ο λόγος που θέλετε να συμμετάσχετε στο σεμινάριο.
γ. Απόσπασμα λογοτεχνικού έργου ή διήγημα του ενδιαφερόμενου.
Η τελική επιλογή των συμμετεχόντων θα γίνει από τους διδάσκοντες και θα γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερομένους μέχρι τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, μια εβδομάδα πριν από την έναρξη του σεμιναρίου.

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide