Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Φυλή του Αμαζονίου βγήκε από την απομόνωση σε αναζήτηση τροφής


Ανησυχία μετά από αντιπαράθεση με χωρικούς


                   

Δεκάδες μέλη μιας από τις πιο απομονωμένες φυλές αυτοχθόνων στον κόσμο βγήκαν για λίγο από τη ζούγκλα του Περού και επιχείρησαν να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους χωριού, ζητώντας τους μεταξύ άλλων τροφή. Η απρόσμενη εμφάνιση των οπλισμένων ιθαγενών κατέληξε σε διαπληκτισμό με τους έκπληκτους χωρικούς.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, είναι η δεύτερη φορά από το 2011 που η φυλή Μάσκο-Πίρο επιχειρεί να έρθει σε επαφή με «ξένους». Οι αρχές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα τι προκάλεσε την αντιπαράθεση, όμως υποθέτουν ότι σχετίζεται με την παράνομη υλοτομία και την παρουσία κυκλωμάτων ναρκωτικών στην περιοχή της φυλής, όπου γίνεται επίσης εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Μαγνητοσκοπημένες εικόνες από την ιδιότυπη συνάντηση έδωσε στη δημοσιότητα η συνομοσπονδία ιθαγενών FENAMAD, διευκρινίζοντας ότι αυτή έλαβε χώρα στα τέλη Ιουνίου. Περισσότερα από 100 μέλη της φυλής Μάσκο-Πίρο - άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, οπλισμένοι με λόγχες και τόξα - ζήτησαν αρχικά μπανάνες, σχοινί και μαχαίρια από τους χωρικούς. Η επαφή των δύο πλευρών ήταν περιορισμένη καθώς τις χώριζε ο ποταμός Λας Πιέδρας.
Δασοφύλακες απέτρεψαν τους ιθαγενείς να τον διασχίσουν, ωστόσο τους έδειξαν πού βρίσκονται οι μπανάνες, ενώ μια άλλη φυλή ιθαγενών τους παρέδωσε τρόφιμα με τη βοήθεια ενός κανό.
Πιστεύεται ότι περίπου 15 φυλές σαν τους Μάσκο-Πίρο, οι οποίες αριθμούν 12.000 έως 15.000 μέλη, ζουν στα δάση ανατολικά των Άνδεων. Η άμεση επαφή μαζί τους απαγορεύεται, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει στα μικρόβια που μεταφέρουν οι υπόλοιποι Περουβιανοί και μια απλή ασθένεια μπορεί να τους σκοτώσει.
Κατά την ανθρωπολόγο Μπεατρίς Χουέρτας, η φυλή ενίοτε μεταναστεύει από ένα σημείο της ζούγκλας σε άλλο, σε περιόδους ξηρασίας, όμως η ίδια χαρακτήρισε παράξενο το γεγονός ότι τα μέλη της πλησίασαν τόσο πολύ το χωριό που βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού.
«Μπορεί να αναστατώθηκαν από τα προβλήματα που δημιουργεί η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στα εδάφη τους και γι’ αυτό το λόγο να ζήτησαν αντικείμενα και τρόφιμα από τον πληθυσμό», είπε μιλώντας στο πρακτορείο.


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide