Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια

Οι επισκέψεις σε Ακρόπολη και Σούνιο θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι τις 8 μ.μ.



Το τραγούδι της Χαρούλας Αλεξίου, «είναι πανσέληνος απόψε και είναι ωραία», περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο τον θεσμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου, την οποία θα απολαύσουμε σήμερα το βράδυ.

Εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Πολλές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα απόψε, καθώς περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και Mουσεία σε όλη την επικράτεια ανοίγουν τις πόρτες τους και με ελεύθερη είσοδο προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παρατηρήσεις άστρων, ξεναγήσεις ή απλές επισκέψεις.

Συναυλίες, παραστάσεις, προβολές ταινιών

Υπό το φως του ολόγιομου φεγγαριού, μουσικές εκδηλώσεις όπως η συναυλία με τους Νότη Μαυρουδή, Γιώργο Τοσικιάν και Μόρφω Τσαϊρέλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά και παρατηρήσεις ουράνιων σωμάτων με τηλεσκόπια στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου ή στο Φρούριο Επταπύργου, θα συνδυαστούν με θεατρικές παραστάσεις, όπως το έργο «Κύκλωψ» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου ή με προβολές ταινιών, όπως η ταινία της Ελπίδας Σκούφαλου «Άκουσα τον Θεό να κλαίει» (που τελεί υπό την αιγίδα της Unesco και του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης στην Πρέβεζα.

Αφηγήσεις και ποιητικές βραδιές

Από την άλλη, αφηγήσεις μύθων για την «Ερωτευμένη Σελήνη» θα ακουστούν στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης, καθώς και ποιητικές βραδιές, όπως η εκδήλωση «Η ποίηση στο φως του φεγγαριού», που θα διεξαχθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου ή η νοερή σύνδεση νησιών του Αιγαίου υπό το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας», σε απαγγελίες Άντι Γκαρσία, Μάνου Κατράκη και Νότη Περγιάλη.
Ξεναγήσεις και δράσεις

Φυσικά δεν θα λείψουν οι ξεναγήσεις σε Mουσεία της χώρας, προβάλλοντας με τον ειδυλλιακό αυτόν τρόπο την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τρανό παράδειγμα η περιήγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καστοριάς, που στεγάζεται σε πτέρυγα του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Άργους Ορεστικού, ένα σχετικά άγνωστο, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον Mουσείο, όπου για πρώτη φορά πραγματοποιείται η συγκεκριμένη δράση. Η περιήγηση στις αίθουσές του με τα μοναδικά ευρήματα (όπως η θλιμμένη γυναίκα από τμήμα μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης των κλασικών χρόνων), θα συνδυαστεί με προβολές από στιγμιότυπα ανασκαφών στην περιφέρεια της Καστοριάς, καθώς και με μια έκπληξη για τους μικρούς: προβολή ταινιών με τους αγαπημένους ήρωες Αστερίξ και Οβελίξ. Επίσης, θα δοθεί συναυλία τζαζ- ροκ μουσικής από το συγκρότημα «The Presidents».
Μέχρι τις 8 το βράδυ, για λόγους ασφάλειας

Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική, οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ακρόπολη και το Σούνιο θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι τις 8 το βράδυ (για λόγους ασφάλειας λόγω των έργων που εκτελούνται), με δυνατότητα οι επισκέπτες να μπορούν να απολαμβάνουν τους χώρους αυτούς από πιο μακριά, στην περίπτωση της Ακρόπολης από τον Λόφο του Φιλοπάππου (όπου στο άνδηρο του Πικιώνη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, από τις 9.30 μ.μ., τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου») και στην περίπτωση του Σουνίου από το γειτονικό ύψωμα όπου η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Στην Αθήνα, ανοιχτά για το κοινό θα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με δωρεάν επίσκεψη στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» (από τις 8 μ.μ. ως τις 11 μ.μ.) και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, στον πανέμορφο κήπο του οποίου θα δοθεί μουσική εκδήλωση με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού (ώρα έναρξης 9 μ.μ.).
Εξάλλου, στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου, κοντά στον Ωρωπό, θα ακούγεται ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Μελίνα Κανά. Ο πολιτιστικός χάρτης της Αττικής το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου ολοκληρώνεται στο Ιερό του Ποσειδώνα στην Καλαυρεία του Πόρου, ο οποίος θα πλημμυρίσει με κλασική μουσική, αλλά και στο Κάστρο της Χώρας Κυθήρων, που θα λειτουργήσει με παρατεταμένο ωράριο επίσκεψης ως τα μεσάνυχτα.
Φυλλάδια κατά των απολύσεων

Ενημερωτικά φυλλάδια στους επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων θα διανείμουν αύριο βράδυ, Τετάρτη 21 Αυγούστου, εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με αφορμή τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), τα φυλλάδια θα ενημερώνουν τον κόσμο «για τις επιπτώσεις στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό από τις εκατοντάδες απολύσεις που επιβάλλονται από την τρόικα και που υλοποιεί η κυβέρνηση». Οι εργαζόμενοι ζητούν, επίσης, από το κοινό να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον «αγώνα ενάντια στις απολύσεις», υπογράφοντας στην ιστοσελίδα http://www.poeyppo.gr/.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, στο πλαίσιο του θεσμού της αυγουστιάτικης πανσελήνου, στον οποίο φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό, για τις οποίες κάθε χρόνο φροντίζουν πρωτίστως οι αρχαιοφύλακες, αλλά και όλοι όσοι προετοιμάζουν τους χώρους αυτούς.
«Αυτή είναι η προσφορά όλων εμάς που έχουμε ταχθεί να προστατεύουμε, να συντηρούμε και να αναδεικνύουμε τον ελληνικό πολιτισμό και για τον σκοπό αυτό εργαζόμαστε με αυταπάρνηση, κάτω από αντίξοες συνθήκες που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού και την υποστελέχωση των υπηρεσιών» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, που ταυτόχρονα εκφράζει την αγωνία για το εάν θα μπορέσει να επαναληφθεί μια τέτοια εκδήλωση στο μέλλον, εφόσον προχωρήσουν οι απολύσεις.

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide