Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Ρότερνταμ: Αναβολή δίκης για κλοπή σπάνιων έργων από την πινακοθήκη
Κατηγορούνται έξι ρουμάνοι - Κάποια από αυτά κάηκαν
Ρότερνταμ: Αναβολή δίκης για κλοπή σπάνιων έργων από την πινακοθήκη
Ο κλεμμένος πίνκας του Ματίς έχει αφήσει ένα κενό πίσω του στο μουσείο του Ρότερνταμ. ( Πηγή: AP Photo/Peter Dejong File)

Για έναν μήνα αναβλήθηκε η δίκη σε βάρος έξι Ρουμάνων που θεωρούνται οι δράστες της κλοπής επτά έργων κορυφαίων ζωγράφων από την πινακοθήκη του Ρότερνταμ ξεκινά στο Βουκουρέστι, ενώ τα έργα παραμένουν άφαντα -και πιθανώς κάηκαν, τουλάχιστον ορισμένα από αυτά, σε... φούρνο για να καταστραφούν τα στοιχεία. Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη και πήρε αναβολή για τις 10 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για έργα του Πικάσο, του Μονέ, του Ματίς, του Γκογκέν, του ντε Χααν και του Λουσιάν Φρόιντ που κλάπηκαν από την Kunsthal του ολλανδικού Ρότερνταμ πέρυσι τον Οκτώβριο. Υπεύθυνη θεωρείται ομάδα Ρουμάνων, τα μέλη της οποίας και στάθηκαν στο εδώλιο εκτός από έναν που ακόμη αναζητείται.
Τα ίδια τα έργα όμως μένουν άφαντα. Η Ολγκα Ντογκάρου, η μητέρα του βασικού κατηγορούμενου, είχε πει στις αρχές ότι έκαψε τους πίνακες στον φούρνο του σπιτιού της στον χωριό Καρκάλιου της ανατολικής Ρουμανίας για να εξαφανίσει τα στοιχεία. 
Στη συνέχεια ανασκεύασε μεν την κατάθεσή της, όμως η ανάλυση που έγινε από το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας της Ρουμανίας έδειξε ότι οι στάχτες που βρέθηκαν στο σπίτι της περιείχαν υπολείμματα από τρεις πίνακες ζωγραφισμένους με λάδι και στερεωμένους στις κορνίζες τους με καρφιά που χρονολογούνται πριν από το τέλος του 19ου αιώνα.
Η μητέρα κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενη για συνέργεια δίπλα στον γιο της Ράντου Ντογκάρου, ο οποίος έχει ομολογήσει ότι έκλεψε τους πίνακες σε συνεργασία με τον Αντριαν Προκόπ, ο οποίος διαφεύγει και θα δικασθεί ερήμην. Μαζί τους θα δικασθούν για συνέργεια οι Εουγκέν Νταρίε και Μιχάι Αλεξάντρου Μπίτου, καθώς και ο Πέτρε Κόντρατ, μεσάζοντας σε απόπειρα πώλησης των έργων τέχνης, κατηγορούμενος για κλεπταποδοχή. 
Σύμφωνα με τις αρχές, η αξία των έργων φτάνει τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να φθάνει μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ.
Ο 29χρονος Ράντου Ντογκάρου, που κατηγορείται από τις ρουμανικές αρχές και για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία, ομολόγησε την κλοπή, ελπίζοντας να γλιτώσει την μέγιστη ποινή των 20 ετών κάθειρξης που προβλέπεται για διακεκριμένες κλοπές με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες. Ο Ντογκάρου και οι συνεργοί του κατάγονται από την ίδια περιοχή της Ρουμανίας αλλά ζούσαν στην Ολλανδία.
Τα έργα
Τρία λεπτά ήταν αρκετά για τους δύο βασικούς κατηγορούμενους ώστε να αρπάξουν επτά πίνακες του Ιδρύματος Triton, οι οποίοι εκτίθεντο στην πινακοθήκη και να τους απομακρύνουν μέσα σε τσουβάλια: Το «Κεφάλι Αρλεκίνου» του Πικάσο, «Η Γέφυρα του Γουότερλου» και «Η Γέφυρα του Τσάρινγκ Κρος» του Κλοντ Μονέ, η «Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο» του Πολ Γκογκέν, καθώς και πίνακες του Ματίς, του Λούσιαν Φρόιντ και του Μάγερ ντε Χάαν.
Σύμφωνα με τις αρχές, η αξία τους φτάνει τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να φθάνει μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ.
Τυχαίος στόχος
Σύμφωνα με τις αρχές, ο Ντογκάρου δεν είχε ιδέα από τέχνη και επέλεξε τυχαία την πινακοθήκη.
Αφού έκανε μία έρευνα για μουσεία στο GPS, βρέθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αλλά διαπίστωσε ότι τα εκθέματα δεν μπορούσαν να πωληθούν. Στη συνέχεια, είδε μία αφίσα για την έκθεση 150 εξαιρετικών έργων τέχνης στην πινακοθήκη.
Οι πίνακες μεταφέρθηκαν στη Ρουμανία οδικώς και κρύφτηκαν στο χωριό του Ντογκάρου.
Πολλές απόπειρες πώλησής τους απέτυχαν. Και έπειτα από μία τέτοια απόπειρα, η ρουμάνα ειδικός Μαριάνα Ντράγκου σήμανε συναγερμό.
Έναν μήνα μετά την κλοπή, ένας φίλος της συλλέκτης έργων τέχνης του Βουκουρεστίου την κάλεσε για να ελέγξει την αυθεντικότητα δύο πινάκων που τού είχαν προτείνει να αγοράσει. Εκεί αναγνώρισε κατάπληκτη τη «Γυναίκα μπροστά σε ανοικτό παράθυρο» του Γκογκέν και το «Κορίτσι που διαβάζει σε λευκό και κίτρινο» του Ανρί Ματίς.
Σε συνέντευξή της στις εφημερίδες Adevarul της Ρουμανίας και NRC Handelsblatt της Ολλανδίας, η Μαριάνα Ντράγκου δήλωσε ότι «μπορούσε να έχει σώσει τους πίνακες». «Δεν στάθηκα αρκετά έξυπνη και δυνατή για να πω ότι έχω έναν υποψήφιο αγοραστή».

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide