Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Είχε απόγονο ο Κ. Π. Καβάφης; 

Υποψία ή κρυμμένη αλήθεια;
Στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου





Αφήνοντας μία κρυφή και αποκηρυγμένη υπόνοια αλήθειας να αιωρείται, η λογοτεχνία μπαίνει στον πειρασμό να ανασυστήσει τα μυθεύματα, αναζητώντας μία μυστική και αφανέρωτη πτυχή της προσωπικής ζωής του σπουδαίου αλεξανδρινού ποιητή Κ. Π. Καβάφη.
Κινούμενη γύρω από μια υποψία, η θεατρική παράσταση του Κώστα Ακριβού, «Ο γηραιός πατήρ μου», παρουσιάζεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας  - στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου - στον ιδιαίτερο χώρο του Ιμαρέτ, στην Καβάλα, για τρεις  παραστάσεις, από την Κυριακή 11 έως και την Τρίτη 13 Αυγούστου.
Ήταν ή δεν ήταν;
Σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, τέσσερις αφηγηματικές φωνές προσπαθούν να ανακαλύψουν την αλήθεια μιας υποψίας: άφησε απόγονο ο Κ. Π. Καβάφης; Ήταν κληρονόμος της περιουσίας και του έργου του ο Αλέκος Σεγκόπουλος, φυσικό του τέκνο, έτσι όπως αφήνεται να υπονοηθεί από τον Γ. Σαββίδη;
Η μητέρα του ποιητή, Χαρίκλεια, η ράπτρια Ελένη Σεγκοπούλου, ο ίδιος ο Αλέκος Σεγκόπουλος και, φυσικά, ο Κ. Π. Καβάφης μονολογούν για τη σχέση τους με αυτό το γεγονός, αλλά και για τα μεταξύ τους αισθήματα, τη ζωή, τους έρωτες και τις περιπέτειές τους
Με φυσιογνωμική ομοιότητα
Όπως αναφέρεται σε βιογραφικά του στοιχεία, ο Κ. Π. Καβάφης, εκτός από τις δύο ανιψιές του, Χαρίκλεια Αριστείδη Καβάφη και Ελένη – Αγγελική – Λουκία Αλεξάνδρου Καβάφη, είχε αδυναμία και στον Αλέκο Σεγκόπουλο, γιο της ελληνίδας ράπτριας Ελένης Σεγκοπούλου, η οποία εργαζόταν για τη μητέρα του ποιητή, Χαρίκλεια.
Η αδυναμία του αυτή και η ιδιαίτερη φροντίδα του προς τον Αλέκο Σεγκόπουλο, στον οποίο άφησε και την κληρονομιά του, αλλά και η φυσιογνωμική ομοιότητα τους, οδήγησαν πολλούς στο συμπέρασμα ότι ήταν γιος του, πράγμα στο οποίο συνηγορούσαν και τα λεγόμενα της πρώτης συζύγου του Σεγκόπουλου, Ρίτας, για την ελεύθερη σεξουαλική ταυτότητα του Καβάφη. Μία ακόμα εκδοχή ήταν ότι, πιθανόν, ο Αλέκος ήταν νόθος γιος ενός αδερφού του ποιητή και αυτό δικαιολογεί γιατί ο Καβάφης και ο Σεγκόπουλος δε μίλησαν ποτέ για την ιδιαίτερη σχέση τους.

Οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

η παράσταση
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης, σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Στρούλια. Ερμηνεύουν: Μάγια Λυμπεροπούλου (Χαρίκλεια Καβάφη), Αλεξάνδρα Παντελάκη (Ελένη Σεγκοπούλου - Ράφτρα), Γιώργος Παπαπαύλου (Αλέκος Σεγκόπουλος - Αφηγητής). Στον ρόλο του Κ.Π. Καβάφη, ο θεατρικός συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης.

Πληροφορίες
Ιμαρέτ: Θεοδ. Πουλίδου 30 – 32, Καβάλα, τηλ.: 2510 620151. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό – μαθητικό (έως 12 ετών) – ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση:  Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ): Κεντρική Πλατεία Καβάλας, τηλ.: 2510 620566.




Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide