Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2013

Σεμινάρια δημιουργικής γραφής από τον Αλέξη Σταμάτη Στο Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού

Η λογοτεχνία είναι ο «άλλος τρόπος να δεις». Το μάθημα προσφέρει μια εξοικείωση με αυτόν τον μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας, ανοίγοντας την «κουρτίνα των εργασιών» της και προσφέροντας μια ανοιχτή θέα στον μαγικό κόσμο της γραφής μαζί με ασκήσεις και πρακτική εμπειρία.

Γιατί μας ενδιαφέρουν οι ιστορίες; Γιατί διαβάζουμε; Τι είναι η λογοτεχνία; Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα θα διεισδύσει ο συγγραφέας Αλέξης Σταμάτης, μέσα από δύο σεμινάρια δημιουργικής γραφής, με τίτλο Συγγραφικό Εργαστήρι 1 και 2, που - με αφετηρία τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου (17.30 - 19.00 και 19.15 - 20.45) - θα διεξάγονται στο Κολλέγιο Αθηνών - Ψυχικού κάθε Δευτέρα, σε έναν κύκλο 14 συναντήσεων με 28 διδακτικές ώρες το καθένα.

Μέσα από άλλο φως

Η διάθεση μας να διαβάζουμε ιστορίες αντανακλά τη βαθιά ανάγκη μας να κατανοήσουμε τον τρόπο, με τον οποίο εκτυλίσσεται η ζωή, όχι απλά ως μια πνευματική άσκηση, αλλά στα πλαίσια μιας ιδιαίτερα προσωπικής συναισθηματικής εμπειρίας. Η λογοτεχνία δεν είναι μια απόδραση από την πραγματικότητα, αλλά το ίδιο το όχημα, στο οποίο επιβαίνουμε, για να την εξερευνήσουμε. Προσθέτει στην πραγματικότητα, δεν την περιγράφει απλά. Εμπλουτίζει τη ζωή μας, φωτίζει την καθημερινότητα μέσα από άλλο φως.

Από το ίδιο της το μαγικό υλικό

Η προσπάθεια είναι να εξερευνήσουμε τη λογοτεχνία όχι μόνο μέσα από μια σειρά γενικά αποδεκτών κανόνων, αλλά μέσα από το ίδιο της το μαγικό υλικό. Κι αυτό, από την εμπειρία ενός συγγραφέα, με όχημα τη θεωρητική προσέγγιση που βασίζεται σε μια μελετημένη μέθοδο προσέγγισης της λογοτεχνίας, που έχει ήδη εφαρμοστεί σε αρκετές τάξεις. Τα «εργαλεία» μας είναι οι ασκήσεις των συμμετεχόντων, η διάδραση στην τάξη (ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι), η επαφή με επιλεγμένους καλεσμένους από όλο το φάσμα του χώρου του βιβλίου, βιβλιογραφικές προτάσεις και ενίσχυση της διαδικτυακής επαφής, αλλά και της εκτός μαθήματος επαφής μεταξύ μας, ώστε να μπορεί ο ένας να κρίνει και να συνομιλεί με τα κείμενα του άλλου και άλλα που ανακαλύπτουμε στη διαδικασία.

Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού:  Στεφάνου Δέλτα 15 - Π. Ψυχικό. Εγγραφές: Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου (10:00 - 19:00), στα τηλέφωνα  210 6748160, 210 6748153 και 210 6798191 (Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Ενηλίκων). Όριο: 15 άτομα ανά τμήμα.


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide