Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Εικαστικοί κόσμοι στην ύψιστη στιγμή της γέννησής τους Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης




Το έργο του πολυδιάστατου καλλιτέχνη Απόστολου Κιλεσσόπουλου κινείται στο γενικό πλαίσιο των αφηρημένων ρευμάτων και δίνοντας έμφαση στο χρώμα.



Με φόντο τα νεφελώματα των πολλαπλών συμπάντων, όπου θραυστά κοσμικά τοπία βγαίνουν από την πλουτώνεια σειρά τους και χάνονται στον κύκλο των Διδύμων, το Λάλον φως της τέχνης διαθλάται Ορφικά στην εικαστική πανσπερμία του Απόστολου Κιλεσσόπουλου.

Κινούμενο στο γενικό πλαίσιο των αφηρημένων ρευμάτων και δίνοντας έμφαση στο χρώμα, το έργο του πολυδιάστατου καλλιτέχνη Απόστολου Κιλεσσόπουλου παρουσιάζεται στην αναδρομική έκθεση, με τίτλο «Κόσμοι εν τω γεννάσθαι», η οποία  - μετά την τιμητική της παρουσίαση στην Αθήνα – ταξιδεύει εμπλουτισμένη με νέο υλικό στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, όπου θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Ως μία από τις σημαντικότερες μορφές της μεταπολεμικής τέχνης, ο ζωγράφος, συγγραφέας, σκηνοθέτης και σκηνογράφος Απόστολος Κιλεσσόπουλος, που έγινε ευρύτερα γνωστός από τις τοιχογραφίες του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί την 39η ατομική του έκθεση, εντείνοντας τη θέαση των έργων του με ειδικά διαμορφωμένη μουσική.





Πέραν του γνωστού μας χωροχρόνου

Η παρουσίαση των έργων διαρθρώνεται σε 7 ενότητες: επιτοίχια και επιδαπέδια έργα, έργα ζωγραφικής, αιωρούμενες κατασκευές, σχέδια, σκηνογραφίες και μακέτες, γραφιστικές εργασίες, προβολή antivideo – art και Dark Room (Σκοτεινό δωμάτιο), το οποίο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία, αφού η ιδιαίτερη τεχνική που έχει αναπτύξει ο ζωγράφος δημιουργεί ένα περιβάλλον πέραν του γνωστού μας  χωροχρόνου. Επίσης, στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα από τη μακρόχρονη πορεία του καλλιτέχνη (1960 – 2013), επιλογές από τις ενότητες: «Κοσμικά τοπία», «Νεφελώματα», «Κύκλος των Διδύμων», «Πλουτώνεια σειρά», «Θραυστά», «Πανσπερμία», «Πολλαπλά σύμπαντα», «Λάλον φως» και «Ορφικά».




Στο μεταίχμιο μικρόκοσμου - μακρόκοσμου
Όπως επισημαίνει η  Δρ. Ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, Κάτια Κιλεσοπούλου: «Στο μεταίχμιο μικρόκοσμου – μακρόκοσμου, το πολύπλευρο έργο του Απόστολου Κιλεσσόπουλου αναδεικνύει μια πνευματική, όσο και δραματική, διάσταση της δημιουργίας του κόσμου και θέσης της ανθρώπινης ύπαρξης σε αυτόν, θεματική επίκαιρη και αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε, κατά την οδυνηρή περίοδο που διανύουμε. Μέσα από θελκτικές χρωματικές, κατασκευαστικές και ποικίλλων διαστάσεων (από μικρογραφικές έως πολύ μεγάλες) κλίμακες, αναδύονται κόσμοι τη στιγμή της δημιουργίας τους, μεταφέροντάς μας από το πραγματικό στο συμβολικό και από το καθολικό στο ατομικό».

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού - Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»: λεωφ. Στρατού 2 - Θεσσαλονίκη. Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου. Ξεναγήσεις: Τρίτη και Πέμπτη: 11.00, Σάββατο: 12.00 (κατόπιν συνεννόησης με την κ. Όλγα Μιχαλοπούλου, στα τηλέφωνα: 2313 306400 και 2313 306403, καθημερινά: 12.00 – 14.00).


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide