Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η φέτα μας τους ανοίγει την... όρεξη!




Μπροστά στην κρισιμότερη μάχη του πολυετούς «πόλεμου της φέτας» βρίσκεται η χώρα μας. Με τις «ευλογίες» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Καναδάς διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας να πλημμυρίσει την ευρωπαϊκή αγορά με λευκό τυρί που θα έχει βαφτιστεί «φέτα», προκαλώντας βαρύ πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Το χειρότερο όμως είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες χώρες που θέλουν να βάλουν την ίδια ετικέτα στα τυριά τους, όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Τουρκία.
Πριν από οχτώ χρόνια, το 2005, το Ευρωδικαστήριο δικαίωσε την Ελλάδα και κατοχύρωσε τη φέτα ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), που παράγεται αποκλειστικά στη χώρα μας, μόνο από αιγοπρόβειο γάλα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Η απόφαση αυτή έβαλε τέλος σε μια δικαστική διαμάχη 13 ετών ανάμεσα στη χώρα μας και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά όχι και στον πόλεμο... «Σήμερα μας βομβαρδίζουν και εμείς λέμε ότι δεν τρέχει τίποτα...» δηλώνει  ο βουλευτής Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κασαπίδης, που πριν από μερικές ημέρες έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτησή του προς  πέντε  υπουργούς.
Αφορμή για την παρέμβασή του είναι η συμφωνία που δρομολογείται ανάμεσα στην Κομισιόν και στον Καναδά σε σχέση με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να έχουν συμφωνήσει με τους Καναδούς σε μια «ντρίμπλα» που θα παρακάμψει το εμπόδιο της ΠΟΠ και θα επιτρέψει την εισαγωγή στην αγορά της Ευρώπης καναδικού αγελαδινού τυριού με την εμπορική ονομασία «feta», παραλείποντας μόνο τον χαρακτηρισμό «greek» και την ένδειξη ΠΟΠ. Το θέμα θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Νοέμβριο σε επίπεδο υπουργών. Θα θέσει, άραγε, βέτο η Ελλάδα;
«Κινδυνεύουμε να χάσουμε την αποκλειστικότητα του πιο φημισμένου προϊόντος μας!» τονίζει ο κ. Κασαπίδης και συνεχίζει: «Η καναδέζικη φέτα θα είναι μόνο η αρχή. Γιατί να καθίσουν οι άλλοι με σταυρωμένα τα χέρια;».

Σύμφωνα με τον βουλευτή, από την παραγωγή φέτας φέτα ζουν σήμερα 400.000 Ελληνες, χωρίς να υπολογιστούν οι εμπλεκόμενοι στο εμπόριο κλπ. «Αν χαθεί η φέτα, θα χαθούν 400.000 θέσεις εργασίας. Θα είναι εθνική τραγωδία και αν δεν αντιδράσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα τον γράψει η ιστορία!» τονίζει ο ίδιος.
Καμιά ελληνική αντίδραση!
Αυτό που προβληματίζει τους κατεξοχήν ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους Ελληνες κτηνοτρόφους, είναι η εκκωφαντική σιωπή που τηρεί η ελληνική πλευρά. «Απορούμε πώς δεν υπήρξε μέχρι τώρα κάποια αντίδραση από την πλευρά του υπουργείου και της πολιτείας. Αυτό μας εκπλήσσει και μας κάνει να συμπεραίνουμε ότι το ήξεραν εκ των προτέρων...» δηλώνει  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης . Με αφορμή τη φέτα και άλλα προβλήματα του κλάδου, οι κτηνοτρόφοι προετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις το προσεχές διάστημα.
Η ευρωπαϊκή αγορά ζητάει μεγαλύτερες ποσότητες!
Η συνολική ελληνική παραγωγή του παραδοσιακού τυριού ανέρχεται σε περίπου 100.000 τόνους τον χρόνο, από τους οποίους το 90% καταναλώνεται στην Ελλάδα και μόλις το 10% εξάγεται. Η αγορά της Ευρώπης ζητάει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες -περισσότερους από 120.000 τόνους- που η παραγωγή της χώρας μας δεν μπορεί να καλύψει εξαιτίας της έλλειψης σε αιγοπρόβειο γάλα, παρά το γεγονός ότι εδώ και οκτώ χρόνια κατέχει το μονοπώλιο της παραγωγής στο πλαίσιο της Ε.Ε. Σε διεθνές επίπεδο (όπου κυκλοφορούν διαφόρων ειδών τυριά με την ονομασία «φέτα» αφού δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός) ο τζίρος φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, από τα οποία η Ελλάδα καρπώνεται ένα μικρό μέρος. Παρά ταύτα, η φέτα καλύπτει το 75% των ελληνικών εξαγωγών σε τυριά, ενώ η αξία της εξαγόμενης φέτας πλησιάζει τα 200.000.000 ευρώ τον χρόνο.

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide