Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο Τσάρλι Τσάπλιν αποκτά το δικό του Μουσείο στην Ελβετία



                      Στην ελβετική πόλη Βεβέ, στη λίμνη της Γενεύης



Ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος σημάδεψε το σινεμά ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, μουσικός, απεβίωσε τα Χριστούγεννα του 1977 και στα περισσότερα από τριανταπέντε χρόνια που πέρασαν από τότε, δεν δημιουργήθηκε κάποιος χώρος ο οποίος θα παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες πλευρές της προσωπικότητάς του.


Ο γιος του Τσάπλιν, Μάικλ, αποφάσισε για τη δημιουργία ενός Μουσείου το οποίο θα στεγαστεί στο Βεβέ της Ελβετίας, στο σπίτι όπου ο Τσάπλιν πέρασε τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του. Αντί για κάποιο από τα σπίτια του Τσάπλιν στη Νέα Υόρκη ή στο Λος Άντζελες, το Μουσείο προτιμήθηκε να στεγαστεί στο σπίτι του στο Βεβέ, το οποίο ταυτίστηκε με την τελευταία περίοδο της ζωής του. Το σπίτι, στο οποίο μέχρι πρόσφατα ζούσε ο Μάικλ Τσάπλιν, έγινε κατοικία του Τσάπλιν από το 1953, όταν ο διάσημος σταρ μετακόμισε εκεί με την οικογένειά του για να δραπετεύσει από το μακαρθισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και το κυνήγι μαγισσών που είχε εξαπλωθεί στο Χόλυγουντ εναντίον καλλιτεχνών που είχαν φιλοκομμουνιστικά φρονήματα.


                    

Μοντέρνο στήσιμο και διαδραστικά εκθέματα


Ο Φιλίπ Μεϊλάν, πρόεδρος του νεοσύστατου Μουσείου, ανέφερε πως μέσα στο πάρκο του Μουσείου θα κατασκευαστούν κινηματογραφικά στούντιο που θα αποτυπώνουν την ιστορία των ταινιών του και το συνολικό έργο του Τσάρλι Τσάπλιν. Θα υπάρχει ένα μοντέρνο στήσιμο, με διαδραστικά εκθέματα. Για όλα αυτά θα ονομάσουμε όλο το χώρο,  «Ο κόσμος του Τσάπλιν»,  τόνισε ο  Μεϊλάν.

Στο τέλος της ζωής του, ανησυχούσε ότι όλοι θα τον ξεχάσουν
«Ο κόσμος του Τσάπλιν» στοχεύει, επίσης, να δείξει την ανθρώπινη πλευρά του μεγάλου κωμικού. «Αυτό το Μουσείο θέλει να τονίσει πόσο σημαντικό ήταν το έργο που μας άφησε. Η δουλειά του είχε χιούμορ και παράλληλα άγγιζε όλο τον κόσμο. Ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν ένας μεγάλος ανθρωπιστής. Οι ταινίες του είχαν  έντονο κοινωνικό και ανθρωπιστικό περιεχόμενο. Θέλουμε να αναδείξουμε όλες αυτές τις ιδιότητές του εδώ» επισήμανε ο Ιβ Ντιράν, υπεύθυνος σχεδιασμού του Μουσείου.

Η Λάουρα Τσάπλιν, η εγγονή του κωμικού, είναι καλλιτέχνις που μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Αγγλίας και Ελβετίας. Στόχος της ζωής της είναι να διαφυλάξει και να αναδείξει το έργο του παππού της: «Στο τέλος της ζωής του, ανησυχούσε ότι όλοι θα τον ξεχάσουν. Επειδή είχε δουλέψει πολύ σκληρά και είχε ένα πολύ ισχυρό μήνυμα να μεταδώσει, δεν ήθελε να χαθούν όλα αυτά. Ήθελε να τον θυμούνται και να ακούνε το μήνυμά του μέχρι τις μέρες μας». Το Μουσείο στην πόλη Βεβέ αναμένεται να είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2015.


 

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide