Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

"Σκοπός της Παιδείας είναι και η θρησκευτική συνείδηση των παιδιών"




Στην πρωϊνή εκπομπή του Ραδιοφώνου του 89,5 και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Χουζούρη μίλησε χθες το πρωί ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με το μάθημα των Θρησκευτικών, τόνισε: «Θεωρώ ότι θεσμικά, και από τη θέση που βρίσκομαι, ορισμένα ζητήματα που είναι τέτοιου χαρακτήρα πρέπει να αποσαφηνίζονται, για να ξεκαθαρίζει η Πολιτεία ποιες προθέσεις και ποιο προσανατολισμό έχει. Νομίζω ότι εδώ είναι ένα θέμα καθαρά πολιτικό και ιδεολογικό, πέρα από τη θρησκευτική διάσταση με την οποία σαφώς ξεκινάμε, καθώς είναι ένα θέμα και πολιτικής απόφασης. Γι' αυτό ακριβώς πήρα το λόγο για να εξηγήσω ότι η Πολιτεία είναι σταθερά προσανατολισμένη σε αυτό που λέει το Σύνταγμα: στο ότι η επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος είναι η Ορθοδοξία, δηλαδή η θρησκεία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, και πέρα από αυτό σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματος, σκοπός της παιδείας, μεταξύ όλων των άλλων, είναι να καλλιεργήσει την θρησκευτική συνείδηση των νέων παιδιών στην Ελλάδα. Με αυτήν την έννοια, εφόσον επικρατούσα θρησκεία είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, πολύ καλώς διδάσκεται το μάθημα των Θρησκευτικών, όπως διδάσκεται, παράλληλα με τη μελέτη των άλλων θρησκειών, το οποίο ήδη γίνεται.

Εάν κάποιος δεν επιθυμεί να παρακολουθήσει το μάθημα των Θρησκευτικών έχει κάθε δυνατότητα, οι γονείς του κάθε παιδιού, εφόσον μιλάμε για το σχολείο, να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν το παιδί τους να παρακολουθεί το μάθημα των Θρησκευτικών και μπορεί να μην βρίσκεται στην τάξη.

Υπάρχει κατοχυρωμένη συνταγματικά και η ανεξιθρησκία στην πατρίδα μας. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει όπου θέλει ελεύθερα, απαγορεύεται ο προσηλυτισμός, αλλά από εκεί και πέρα η επικρατούσα θρησκεία δεν πρόκειται να υποχωρήσει και η διδασκαλία της θα συνεχίσει να γίνεται κανονικά στα σχολεία, όπως γινόταν έως τώρα. Στην ομιλία μου στη Βουλή είπα τη ρήση του Βαλερύ, που είχε γράψει ότι ο κόσμος βασίζεται σε τρεις λόφους: στο Γολγοθά, στον Παρθενώνα και στο Καπιτώλιο. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας δεν πρόκειται να τα απεμπολήσουμε, αντίθετα θα τα υπηρετήσουμε και θα τα μεταλαμπαδεύσουμε ως αξίες, ως ιδεώδη στα νέα παιδιά».

Αναφορικά με την υπερψήφιση στη Βουλή του νομοσχεδίου για το νέο Λύκειο, ο κ. Γκιουλέκας υπογράμμισε: «Το νομοσχέδιο αυτό αναβαθμίζει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το νέο Λύκειο, την τεχνική εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση, την κατάρτιση. Πιστεύω ότι έγινε μια εκτενέστατη συζήτηση. Μέσα από το διάλογο το υπουργείο Παιδείας, ανοικτό στις επισημάνσεις, τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν, ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο πάρα πολλές παρατηρήσεις, με αποτέλεσμα στο νομοσχέδιο να ενσωματωθούν πάνω από 120 παρατηρήσεις με νομοτεχνικές βελτιώσεις, ακριβώς για να γίνει αρτιότερο. Έρχεται μία καινοτομία σημαντική, με μία πολύ σημαντική τομή στα πράγματα της Παιδείας, γιατί πρώτον απεμπλέκεται το νέο Λύκειο από το Πανεπιστήμιο, δεν είναι ο προθάλαμος πια, όπως το ξέραμε, του Πανεπιστημίου, αλλά αντίθετα το λύκειο αποκτά την αυτονομία και την αυτοτέλειά του, γιατί το παιδί δεν υποβάλλεται στο τέλος της τριετούς φοίτησης του λυκείου στη βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων αναγκαστικά. Δίνουν εξετάσεις τα παιδιά, παίρνουν το απολυτήριο του λυκείου και όποια από τα παιδιά θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση δίνουν τις πανελλαδικές εξετάσεις από φέτος, όχι σε έξι, αλλά σε τέσσερα μαθήματα.

Επίσης, για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, πέρα από το γενικό λύκειο, και πέρα από το επαγγελματικό λύκειο που υπήρχε, θεσπίστηκε ένας νέος θεσμός, αυτός των μεταγυμνασιακών ΙΕΚ. Μετά το γυμνάσιο το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιλέξει είτε την οδό προς το γενικό λύκειο είτε την οδό προς το επαγγελματικό λύκειο είτε την οδό προς τη σχολή επαγγελματικής κατάρτισης. Τα λεγόμενα ΣΕΚ είναι μια τρίτη επιλογή στην οποία διδάσκονται μόνον πολύ βασικά μαθήματα, δηλαδή η γλώσσα και τα μαθηματικά. Από εκεί και πέρα το παιδί μπορεί να αποκτήσει δεξιότητες, να μάθει κάποια τέχνη. Το ΙΕΚ και το ΣΕΚ προσφέρονται από φέτος εντελώς δωρεάν».


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide