Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

«Διακριτικός Ήρωας» ενάντια στην διαφθορά Το νέο βιβλίο του Μάριο Βάργκας Λιόσα





Ο Βάργκας Λιόσα είπε ότι το μυθιστόρημά του τιμά τους «ανώνυμους ήρωες» οι οποίοι δρουν ως η «εφεδρεία ήθους» της κοινωνίας.


Ο βραβευμένος, με Νόμπελ Λογοτεχνίας, περουβιανός συγγραφέας Μάριο Βάργκας Λιόσα καλεί την κοινωνία να υπερασπίζεται τις ηθικές αξίες στο νέο του μυθιστόρημα, το οποίο κυκλοφόρησε σήμερα στην Ισπανία και τη Λατινική Αμερική και φέρει τον τίτλο  «Ο Διακριτικός Ήρωας» (El Héroe Discreto).

Η υπόθεση του βιβλίου, το οποίο διατίθεται από τον εκδοτικό οίκο «Alfaguara», εκτυλίσσεται στην παραθαλάσσια πόλη Πιούρα, όπου ο  συγγραφέας πέρασε μέρος της παιδικής του ηλικίας. Πρωταγωνιστούν δύο χαρακτήρες που προσπαθούν να τηρούν τις ηθικές τους αρχές σε ένα εχθρικό περιβάλλον.




Ο ένας από τους χαρακτήρες, ο μικροεπιχειρηματίας Φελίσιτο Γιανακέ, αρνείται να πληρώσει κακοποιούς που τον εκβιάζουν για να του αποσπάσουν χρήματα. Ο δεύτερος, ο επιτυχημένος επιχειρηματίας Ισμαέλ Καρέρα, αποφασίζει να εκδικηθεί τα παιδιά του, που θέλουν να τον δουν νεκρό για να κληρονομήσουν την περιουσία του. «Ζούμε σε ένα κόσμο στον οποίο η φιλοδοξία συχνά οδηγεί να συντρίβονται οι αρχές και οι αξίες», δήλωσε ο 77χρονος συγγραφέας παρουσιάζοντας το βιβλίο στη Μαδρίτη.

Περιέγραψε την διαφθορά ως έναν «αληθινό καρκίνο για την ανάπτυξη», ένα φαινόμενο το οποίο πλήττει τόσο τον αναπτυσσόμενο, όσο και τον βιομηχανικά ανεπτυγμένο κόσμο. Ο Βάργκας Λιόσα είπε ότι το μυθιστόρημά του τιμά τους «ανώνυμους ήρωες» οι οποίοι δρουν ως η «εφεδρεία ήθους» της κοινωνίας. Το μυθιστόρημά του, πρόσθεσε ο ίδιος, περιέχει «πολλές αποδείξεις για το ότι τη ζωή αξίζει να την ζεις».

Το προηγούμενο μυθιστόρημα του Λιόσα, «Το όνειρο του Κέλτη», είχε δημοσιευθεί στα ισπανικά το 2010, τη χρονιά που του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Ο Λιόσα πρωτοέγινε γνωστός στη δεκαετία του 1960 με μυθιστορήματα όπως τα «Η πόλη και τα σκυλιά» (1963), «Το πράσινο σπίτι» (1965), και το μνημειώδες «Πότε πήραμε την κάτω βόλτα;» (1969). Το λογοτεχνικό του έργο περιλαμβάνει κωμωδίες, αστυνομικά, ιστορικά και πολιτικά μυθιστορήματα.



Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide