Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Μνημείο χαρακτηρίστηκε το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο


           Οι εργασίες αποκατάστασης θα διαρκέσουν συνολικά 4 μήνες



Το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο Ναύπλιο, ένα από τα σπουδαιότερα έργα νεοελληνικής γλυπτικής, που φέρει την υπογραφή του τήνιου γλύπτη Λάζαρου Σώχου, χαρακτηρίστηκε ομόφωνα ως μνημείο, από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Μετά την αυτοψία στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού που πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Κολοκοτρώνη κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλου,  δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.
Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών του αγάλματος και της μαρμάρινης βάσης του, υπολογίζεται ότι  θα διαρκέσουν συνολικά 4 μήνες.

Ο έφιππος ανδριάντας, που ανήκει στα σημαντικότερα έργα του διακεκριμένου έλληνα γλύπτη Λάζαρου Σώχου (1862-1911), είναι έργο βραβευμένο από το ελληνικό τμήμα της διεθνούς Παρισινής έκθεσης του 1900 αλλά και από την Ακαδημία της Ρώμης.


Η χύτευση του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη έγινε, σε δύο αντίτυπα, στο Παρίσι. Το υλικό προερχόταν από κανόνια της Επανάστασης που υπήρχαν στο κάστρο του Παλαμηδίου. Από τα δύο αντίτυπα, το ένα τοποθετήθηκε στο Ναύπλιο το 1901 και βρίσκεται σήμερα στον λεγόμενο «Βοτανικό κήπο» του Ναυπλίου ή «πάρκο Κολοκοτρώνη», και το δεύτερο στην Αθήνα το 1904, και σήμερα βρίσκεται δίπλα από την Παλαιά Βουλή.

Στα σημαντικά έργα του Λάζαρου Σώχου συγκαταλέγεται και η αναστήλωση του Λέοντα της Χαιρώνειας. Φιλοτέχνησε, επίσης, πολλά έργα, τα οποία όλα σχεδόν κατά καιρούς βραβεύτηκαν. Ο σπουδαίος μας γλύπτης απεβίωσε στην Αθήνα, από μηνιγγίτιδα, το 1911.


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide