Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Διαβουλεύσεις στο ΣΑ του ΟΗΕ για τα χημικά της Συρίας


Διπλωμάτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντούνται για να συζητήσουν σχέδια για να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο.

OHE-united-nations

Διπλωμάτες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρόκειται να συναντηθούν αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συζητήσουν τους σχεδιασμούς για να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Ανάμεσα στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν από τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας και της Ρωσίας θα είναι το γαλλικό σχέδιο απόφασης του ΣΑ, το οποίο προβλέπει να δοθεί ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ για να θέσει το οπλοστάσιό του υπό διεθνή έλεγχο υπό την απειλή ανάληψης στρατιωτικής δράσης – κάτι που η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει ως απαράδεκτο.
Δεν είναι ακόμη σαφές πότε και πού θα συναντηθούν οι διπλωμάτες αυτοί. Η συνάντηση αυτή πρόκειται να γίνει μία ημέρα πριν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντηθούν στη Γενεύη, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο 15μελές ΣΑ όσον αφορά την κρίση στη Συρία.
OHE: Οι συριακές δυνάμεις ευθύνονται για τις σφαγές στην Μπανιάς
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία ευθύνονται για δύο σφαγές που έγιναν τον περασμένο Μάιο, στις οποίες έως και 450 άμαχοι έχασαν την ζωή τους, αναφέρει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία.
Στην έκθεση τεκμηριώνονται συνολικά οκτώ σφαγές, οι οποίες αποδίδονται όλες εκτός από μία στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά επισημαίνεται ότι και οι δύο πλευρές – η κυβέρνηση και οι Σύροι αντάρτες – έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, στα οποία περιλαμβάνονται ανθρωποκτονίες, σύλληψη ομήρων και βομβαρδισμοί αμάχων στην μάχη τους για να πάρουν τον έλεγχο εδαφών.
Οι σφαγές στην Μπάιντα και το Ρας αλ Νάμπαα, δύο θύλακες υποστηρικτών των ανταρτών που περιβάλλονται από χωριά που είναι πιστά στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στα περίχωρα της παραλιακής πόλης Μπανιάς, στέλνουν ένα μήνυμα που προκαλεί ρίγη για το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για την υποστήριξή τους στους αντάρτες.
Στην επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ δεν είχε επιτραπεί να μεταβεί στην Συρία, αλλά οι 20 ερευνητές της συγκέντρωσαν 258 μαρτυρίες από πρόσφυγες, Σύρους που αυτομόλησαν και άλλους, που βρίσκονταν στην περιοχή και στην Γενεύη, μέσω και του Skype, για την 11η έκθεση που συντάσσουν μέσα σε δύο χρόνια.
Στην Μπάιντα, σύμφωνα με την έκθεση, από 150 ως 250 άμαχοι, φέρεται ότι σκοτώθηκαν, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται 30 γυναίκες, που εκτελέστηκαν και βρέθηκαν νεκρές μέσα σε ένα σπίτι. Εκείνη την εποχή, οι Σύροι αντάρτες δεν δρούσαν στην περιοχή, σύμφωνα με την έκθεση.
efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide