Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

«Ένας πόλεμος που κανείς δεν τον θέλει»


Ο διεθνής τύπος θέτει σε αμφισβήτηση την προστιθέμενη αξία ενός πολέμου που στην ουσία εξορκίζουν πολιτικοί και πολίτες. Οικονομικά τα κριτήρια για την επιλογή του Τόκιο ως ολυμπιακής πόλης το 2020;
Πολυεπίπεδη επιχείρηση «πειθούς» της αμερικανικής και παγκόσμιας κοινής γνώμης για την αναγκαιότητα στρατιωτικού πλήγματος κατά της Συρίας ξεκίνησαν ο αμερικανός πρόεδρος και οι συνεργάτες του. Η εβδομάδα αναμένεται κρίσιμη, ο γερμανικός και διεθνής τύπος παρουσιάζουν τα υπέρ και τα κατά.
«Ο Ομπάμα, πολεμιστής χωρίς αιτία»
Και πρώτα η συντηρητική γαλλική Le Figaro, η οποία προειδοποιεί για τις επιπτώσεις. «Μα τi ακριβώς περιμένουμε από αυτόν τον πόλεμο με ταχύτητα όπισθεν», αναρωτιέται ο σχολιαστής της. «Εάν πρόκειται για το γόητρο του αμερικανού και του γάλλου προέδρου, τότε η μέθοδος δια του πολέμου είναι χειρότερη και από το κακό του ίδιου του εμφυλίου στη Συρία. Βόμβες εναντίον του Άσαντ, μερικών υπουργείων και στρατιωτικών βάσεων δεν θα τον τιμωρήσουν και δεν θα επηρεάσουν την ίδια τη διένεξη, εφόσον το καθεστώς είχε αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί. Αλλά και η Τεχεράνη δεν πρόκειται με τους βομβαρδισμούς να φοβηθεί. Προσοχή όμως στις συνέπειες: η διεθνοποίηση της συριακής διένεξης δεν πρόκειται να τερματιστεί σε λίγες μέρες» καταλήγει η εφημερίδα.
Η επίσης γαλλική Libération σχολιάζει τις διεργασίες που ξεκινούν σήμερα στο πλαίσιο του Κογκρέσου. «Η Συρία θα μετατραπεί σε πόλεμο που κανείς δεν θέλει, ακόμη και οι πιο σημαντικοί υπέρμαχοί του» σημειώνει. «Και ο Ομπάμα πολεμιστής χωρίς αιτία. Οι ανασφάλειές του εξασθένησαν τις θέσεις του και μαζί με αυτές τις θέσεις του μοναδικού γάλλου συμμάχου του. Η άγνοια γύρω από την αποφασιστικότητα του αμερικανού προέδρου ενισχύει ένα αντιπολιτευόμενο μέτωπο από αριστερούς εχθρούς του πολέμου και δεξιούς ρεπουμπλικάνους που θέλουν διεύρυνση των στόχων και πτώση του καθεστώτος Άσαντ. Η σχολιάστρια της Washington Post το διατύπωσε ως εξής: ένας περιορισμένος πόλεμος είναι όπως 'ολίγον έγκυος'», γράφει ο γάλλος σχολιαστής.
Πολιτική «ζικ – ζακ» της Μέρκελ
 Επιμένει ο Πούτιν
Και η γερμανική στάση στις εξελίξεις γύρω από το Συριακό; Ο γερμανικός τύπος εξαπολύει βέλη κατά της ΄Αγκελα Μέρκελ για την έλλειψη διαμορφωμένης θέσης, όπως φάνηκε στην Αγία Πετρούπολη. «Οι βασανιστικοί ελιγμοί της καγκελαρίου σχετικά με τη διακήρυξη των 20 για τη Συρία δείχνει την παντελή έλλειψη σχεδίου της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής» αποφαίνεται η Berliner Zeitung. «Σε αυτό το ζικ-ζακ ένα γίνεται σαφές: η «μερκελική» μέθοδος διαμόρφωσης της πολιτικής: πορεία σε απόσταση, αναμονή προς τα πού θα φυσήξει ο άνεμος, όχι πρόωρες δεσμεύσεις. Μόνο που αποτελεί πρόβλημα όταν ο άνεμος φυσά πολύ συχνά. Και εξοργίζει όταν όλη αυτή η διαδικασία γίνεται σε διεθνές διπλωματικό παλκοσένικο, ορατή σε όλους» υποστηρίζει ο γερμανός σχολιαστής.
Πυρά και από την συντηρητική die Welt. «Αντί να αντιληφθεί ότι η μοναδική πιστευτή απειλή της Δύσης είναι η προσφυγή σε στρατιωτικά μέσα για να μετακινηθεί η Ρωσία από την πολιτική μπλοκαρίσματος, η Μέρκελ άφησε στα κρύα του λουτρού τον Ομπάμα και την πρωτοβουλία του. Παράλληλα απέφυγε να δεσμευτεί και να αποκαλύψει ότι στην πραγματικότητα απορρίπτει στρατιωτική ενέργεια των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Αντ΄αυτού ονειρεύεται την ιδανική εικόνα μιας αποφασισμένης διεθνούς κοινότητας που θα μπορούσε να οδηγήσει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου τους υπεύθυνους για τη χρήση χημικών όπλων», ειρωνεύεται ο σχολιαστής της.
Οικονομικά κριτήρια
Το Τόκιο φιλοξενεί το 2020 τους καλοκαιρινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Για τη γερμανική Westdeutsche Zeitung η επιλογή είχε οικονομικά κριτήρια. «Το 2018 οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στη Ν. Κορέα, δυο χρόνια αργότερα στην Ιαπωνία, η Ολυμπιάδα επεκτείνεται και προς την Ασία» σχολιάζει ο γερμανός δημοσιογράφος. «Και οι δύο χώρες υπόσχονται για λόγους πληθυσμιακούς υψηλά ποσοστά τηλεθέασης και πολλά έσοδα για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή». Η Landezeitung Lünebrug θεωρεί ότι η επιλογή της Κωνσταντινούπολης θα έδινε καλύτερα μηνύματα. «Η διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων στην Κωνσταντινούπολη, σε αυτόν τον αιώνιο υποψήφιο της απόρριψης, θα άφηνε ενθαρρυντικά μηνύματα» γράφει. «Ο τίγρης από την ανατολή θα μπορούσε να σηκώσει το οικονομικό βάρος και να διοργανώσει έναν μαραθώνιο μέσα από την γέφυρα του Βοσπόρου στο πνεύμα της ολυμπιακής ιδέας. Αλλά οι διαμαρτυρίες των πολιτών στην πλατεία Ταξίμ, θα πρέπει να τρόμαξαν τους ηλικιωμένους κυρίους της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής» καταλήγει.

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide