Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Το αρχείο του Λευτέρη Βογιατζή στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος


Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι το πολύτιμο αρχείο του κορυφαίου ανθρώπου του θεάτρου μας, Λευτέρη Βογιατζή, ανήκει πλέον στις συλλογές της, χάρις στη γενναιόδωρη δωρεά της συντρόφου του, κας Ειρήνης Λεβίδη, με τη σύμφωνη γνώμη της Εταιρείας των Φίλων της Τέχνης του Θεάτρου.
 
Το αρχείο περιέχει τεράστιο φωτογραφικό υλικό, ηχογραφημένες και μαγνητοσκοπημένες παραστάσεις, σκηνοθετικά τετράδια και σημειώσεις, ημερολόγια εργασίας, κριτικές των παραστάσεων, παρουσιάσεις και συνεντεύξεις Τύπου, σκηνικά και κοστούμια, μαγνητοταινίες και  cd της μουσικής των παραστάσεων, καθώς και βιβλία και  προγράμματα. Περιέχει, επίσης, μεγάλο αριθμό μαγνητοσκοπημένων σημαντικών παραστάσεων του ευρωπαϊκού θεάτρου, 500 περίπου κινηματογραφικές ταινίες, βιβλιοθήκη με πάνω από 10.000 τίτλους, προσωπικά αντικείμενα και γραπτά.

Για την ώρα, το αρχείο θα αποθηκευτεί με ασφάλεια και, αφού καταγραφεί, θα παραδοθεί στους ερευνητές και το κοινό, με τον τρόπο που του αξίζει, στις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», στο Φαληρικό Δέλτα.
Αναλυτικότερη παρουσίαση του αρχείου θα γίνει κατά την  τιμητική εκδήλωση για τον Λευτέρη Βογιατζή, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Οκτωβρίου, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων.

Η σημαντική αυτή δωρεά έχει ξεχωριστή σημασία για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και για τον πρόσθετο λόγο ότι εκφράζει την εμπιστοσύνη που αυτή  εμπνέει εκ νέου, καθώς και την  ελπίδα, αν όχι τη βεβαιότητα,  ενόψει και του επικείμενου ορισμού του νέου Γενικού Διευθυντή της, ότι εισέρχεται πια σε μια νέα φάση της ιστορίας της.


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide