Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

G20: Επιβεβαίωσαν τη διαφωνίας τους - Διάγγελμα Ομπάμα την Τρίτη

G20: Επιβεβαίωσαν τη διαφωνίας τους - Διάγγελμα Ομπάμα την Τρίτη

Στην Πετρούπολη της Ρωσίας ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των G20, με ανοιχτό το χάσμα των ηγετών απέναντι στο δίλημμα «στρατιωτική ή πολιτική λύση» για τη Συρία. Οι δυο βασικοί «πρωταγωνιστές» των εξελίξεων ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της, κατά την οποία αρκέστηκαν στο να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, ενώ οι εργασίες έληξαν με την καθιερωμένη «οικογενειακή» φωτογραφία και εμφανή την ψυχρότητα μεταξύ των δύο ανδρών. Η Μόσχα πάντως κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη Δαμασκό σε οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, ενώ ο Ομπάμα, προανήγγειλε διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα την Τρίτη. Μετά το πέρας των εργασιών ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι 11 από τις χώρες μέλη της Ομάδας G20 καταδίκασαν την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία και ζήτησαν να δοθεί μία αυστηρή διεθνής απάντηση. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται σαφώς κάποιο αίτημα για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.
Με φόντο τον γαλάζιο ουρανό και το επιβλητικό παλάτι του Κωνσταντίνου, μνημείο της τσαρικής εποχής, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη συνάντηση προσήλθαν χωρισμένοι σε ομάδες, για να απαθανατιστούν από τα φλας των φωτογράφων.
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδειξε άνεση, προσερχόμενος για τη φωτογράφηση συνοδευόμενος από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και ασπαζόμενος φιλικά την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, παρότι βρίσκεται στα πρόθυρα διπλωματικής διένεξης με αυτήν εξαιτίας του προγράμματος κατασκοπείας Prism, το οποίο συμπεριλάμβανε τις παρακολουθήσεις των δικών της επικοινωνιών, όπως και αυτών του προέδρου του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίσθηκε για τη φωτογράφηση μόνον όταν είχε λάβει θέσεις πλέον η ομάδα των ηγετών, περνώντας μπροστά από τον Ομπάμα, τον οποίο χαιρέτισε δίχως χειραψία, με μόλις ένα απλό κίνημα της κεφαλής.

Είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών κατά την οποία, όπως είπε ο Πούτιν «καθένας επέμεινε στις θέσεις του».

Ο Πούτιν θεωρεί υπεύθυνους για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου τους αντιπάλους της συριακής κυβέρνησης. Επρόκειτο για μια πρόκληση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ένα στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία, επισήμανε.

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να βοηθά τη Δαμασκό στην περίπτωση που υπάρξει στρατιωτική επέμβαση.

«Θα βοηθήσουμε τη Συρία; Θα τη βοηθήσουμε. Τους βοηθάμε τώρα. Τους προσφέρουμε όπλα, συνεργαζόμαστε σε οικονομικό επίπεδο και, ελπίζω, θα συνεργαστούμε περαιτέρω σε ανθρωπιστικό επίπεδο (...) για να προσφέρουμε βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους, τους άμαχους, που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση» είπε.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ, η Μόσχα έχει στείλει το μεγάλο αποβατικό πλοίο της, το Nikolai Filchenkov, ανοικτά των συριακών ακτών. Η Ρωσία εναλλάσσει τα πολεμικά πλοία της στη Μεσόγειο και υποστηρίζει ότι η παρουσία τους εκεί αποτελεί εγγύηση ασφαλείας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα μιλήσει στον αμερικανικό λαό εξηγώντας γιατί προωθεί ένα ισχυρό επιλεκτικό χτύπημα στη Συρία, ακόμα και χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με σύμβουλο του Ομπάμα, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν σκοπεύει να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας, αν οι Αμερικανοί βουλευτές καταψηφίσουν την πρόταση που έχει καταθέσει στο Κογκρέσο.
Ο Ομπάμα πάντως τόνισε πάντως ότι οι περισσότεροι ηγέτες συμφωνούν για την ευθύνη της Δαμασκού στη ρίψη χημικών.
Ακολούθησε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι 11 από τις χώρες μέλη της Ομάδας G20 καταδίκασαν την επίθεση της 21ης Αυγούστου με χημικά όπλα στη Συρία. «Τα στοιχεία σαφώς καταδεικνύουν πως η συριακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίθεση, η οποία έγινε με έναν με έναν τύπο χημικών όπλων που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση» τονίσθηκε στην ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.

Τη ανακοίνωση προσυπέγραψαν οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ηγετών της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

ΟΤούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες, οι οποίοι πήραν μέρος στη σύνοδο της Ομάδας των 20, αποδέχθηκαν την αναγκαιότητα μιας επιχείρησης εναντίον της Συρίας, ενώ ο ίδιος απαίτησε γενική επίθεση κατά της Δαμασκού.
Κατά της επέμβασης χωρίς έγκριση του ΟΗΕ, τάχθηκαν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κομισιόν, μόνη διέξοδος η πολιτική λύση, επιμένει και η Κίνα.
 
Η Γαλλία θα αναμείνει την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου στην Συρία προτού αποφασίσει για την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μπραχίμι, μετά τις επαφές με τους ηγέτες, τόνισε πως καμιά χώρα δεν μπορεί να πάρει το νόμο στα χέρια της.
Στο πλαίσιο των εξελίξεων για τη Συρία, εκκενώθηκε από το μη απαραίτητο προσωπικό η αμερικανική πρεσβεία στη Βηρυτό του Λιβάνου και το αμερικανικό προξενείο στα 'Αδανα της Τουρκίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς να αποφύγουν το Λίβανο και την Τουρκία, λόγω αυξημένης έντασης και κινδύνου επιθέσεων.
Το FBI πρόσθεσε επίσης τον Συριακό Ηλεκτρονικό Στρατό στη λίστα των καταζητούμενων.
Η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε στο Διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει Σύρους αντάρτες να εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες στρατιώτες του τακτικού στρατού.
Από πλευράς της η Δαμασκός επικήρυξε με 500.000 συριακές λίρες (περίπου 2.500 δολάρια) κάθε ξένο τρομοκράτη που δρα στη χώρα και 200.000 για πληροφορίες που θα οδηγήσουν σε τέτοια σύλληψη.
Τη Δευτέρα μεταβαίνει στη Μόσχα ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Μουάλεμ για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ.
Περιοδεία σε Λιθουανία, Παρίσι και Λονδίνο ξεκίνησε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζον Κέρι, ο οποίος τη Δευτέρα στο Λονδίνο θα συναντηθεί και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς.
πηγές: ΝΕΤ, ΕΡΑ, ΑΜΠΕ, Reuters, BBC, AP

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide