Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Στην Καναδή Άλις Μανρό το Νόμπελ Λογοτεχνίας Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας




Στην Καναδή Άλις Μανρό απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Το έπαθλο του συγκεκριμένου βραβείου - το οποίο απονέμεται μόνο σε εν ζωή λογοτέχνες - είναι 8 εκατομμύρια κορόνες (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).

«Τα κείμενά της συχνά περιλαμβάνουν απεικονίσεις καθημερινών αλλά και αποφασιστικών γεγονότων, φωτεινά στοιχεία κατά κάποιο τρόπο που αναδεικνύουν την περιβάλλουσα ιστορία και, μέσα σε μια λάμψη, αφήνουν τα υπαρξιακά ερωτήματα να διαφανούν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Σουηδική Ακαδημία.

Η Άλις Μανρό γεννήθηκε το 1931 και μεγάλωσε στο Οντάριο του Καναδά. Έχει εκδώσει εννιά συλλογές διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα. Έχει διακριθεί τρεις φορές με την υψηλότερη λογοτεχνική διάκριση στη χώρα της, το «Governor General’s Literary Award». Έχει επίσης βραβευτεί από την Ένωση Κριτικών των ΗΠΑ κι έχει λάβει το βραβείο «Rea» για την προσφορά της στο διήγημα. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο «Man Booker International» για το σύνολο του έργου της. Το βιβλίο της «Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει» συμπεριλήφθηκε τόσο στις λίστες των μπεστ σέλερ όσο και στις λίστες με τα καλύτερα βιβλία του 2001. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.


«Νομίζω ότι γνώρισα την επιτυχία στον τομέα αυτό, επειδή δεν είχα άλλα ταλέντα. Στην ουσία δεν είμαι διανοούμενη. Ήμουν μια απλή νοικοκυρά αλλά δεν ήμουν καλή σε αυτό», είχε δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή της η συγγραφέας. Η κορυφαία διηγηματογράφος, Άλις Μονρό, είναι η πρώτη πολίτης του Καναδά και η δέκατη τρίτη γυναίκα που τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.




Μεταξύ των φαβορί στα γραφεία στοιχημάτων για το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας ήταν ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, η Τζόις Κάρολ Όουτς και ο Φίλιπ Ροθ που έχουν ως βάση τους τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σύρος ποιητής Άδωνι, η Σβετλάνα Αλεξέγιεβιτς από τη Λευκορωσία και ο Ούγγρος Πέτερ Νάντας. Τον κατάλογο με τα φαβορί για το βραβείο, το οποίο δεν έχει επίσημες λίστες υποψηφίων, συμπλήρωναν τα ονόματα των: Τόμας Πίντσον, Άμος Οζ, Μίλαν Κούντερα, Ουμπέρτο Έκο, Κόρμακ Μακάρθι, Ντον ΝτεΛίλο, Μπομπ Ντίλαν, Τζον Μπάνβιλ και Ισμαήλ Κανταρέ.
Σπουδαίοι λογοτέχνες που δεν τιμήθηκαν με το βραβείο είναι, μεταξύ άλλων,  οι Χόρχε Λουίς Μπόρχες, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Άντον Τσέχωφ, Ερρίκος Ίψεν, Νίκος Καζαντζάκης, Κωνσταντίνος Καβάφης, Σύλβια Πλαθ





Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide