Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

«Ευτυχισμένες μέρες» ποιητικού εγκλωβισμού Το «θεατρικό ποίημα», «Ευτυχισμένες μέρες», στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»



Η αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης, η φθορά του χρόνου, οι γεμάτες αποξένωση σχέσεις, η καθημερινή απογοήτευση και η ανυπέρβλητη μοναξιά αναβλύζουν από την ψυχή μιας παγιδευμένης ηρωίδας, φιλοδοξώντας να μας εμφυσήσουν ελπίδα και δύναμη να αντιμετωπίσουμε ό,τι είναι για τον καθένα μας πηγή  εγκλωβισμού.

Με την αιχμηρή και, ταυτόχρονα, τρυφερή γλώσσα του, το «θεατρικό ποίημα» του σπουδαίου ιρλανδού συγγραφέα Σάμουελ Μπέκετ, «Ευτυχισμένες μέρες», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία της Λίνας Ζαρκαδούλα, στο Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν», από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Σε ένα σύμπαν απογυμνωμένο κι έρημο 

Το συγκινητικά ανθρώπινο έργο, που η συγγραφή του ολοκληρώθηκε το 1961, μας μεταφέρει σε ένα σύμπαν απογυμνωμένο κι έρημο, όπου βρίσκουμε κοιμισμένους τη  Γουίννυ, μια γυναίκα «μισοθαμμένη» μέσα στη γη, και τον άνδρα της, Γουίλλυ.

Ενσαρκωμένη από τη Ναταλία Τσαλίκη, η ακινητοποιημένη ηρωίδα, υπόδουλη στο επιτακτικό χτύπημα του ρολογιού, έρχεται αντιμέτωπη με τον ατερμάτιστο χρόνο, αλλά και με την απέραντη μοναξιά. Ο άνδρας της,  φιγούρα σχεδόν ανύπαρκτη, αλλά απαραίτητος για εκείνη. Μοναδικά της εφόδια η προσευχή, η ομπρέλα,  η μεγάλη της μαύρη τσάντα  με το περιεχόμενό της και, τέλος, οι λέξεις. Μονολογεί ασταμάτητα. Από μέσα της, ξεχύνονται απλές σκέψεις, στίχοι των κλασσικών, θραύσματα αναμνήσεων, φόβοι και, πάνω από όλα, η αδιάκοπη και ακατανίκητη επιθυμία της να ζήσει «άλλη μια ευτυχισμένη μέρα». Εύχεται να μην είχε ανάγκη να την ακούει κάποιος, αλλά είναι ανθρώπινο...

Κι όμως, παρά τον εγκλωβισμό της, η  Γουίννυ είναι εύθυμη, φιλάρεσκη, με χιούμορ, υπομονετική, γενναία, αισιόδοξη. Γιατί, όπως είχε πει ο Μπέκετ, είναι «ένα πουλί με λαδωμένα φτερά». Στο τέλος, όμως, τη νιώθουμε να πετάει!

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές, σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα, σκηνικό - κοστούμια:  Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική: Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμοί: Γιάννης  Δρακουλαράκος, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Βλάχου, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαρία Παπαδοπούλου, συμπαραγωγή: Θέατρο Τέχνης - «ΗΡΩ». Παίζουν: Ναταλία Τσαλίκη, Δημήτρης Κανέλλος.


Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν»: Φρυνίχου 14 - Πλάκα, τηλ.: 210 3222464, 210 3236732, ώρες ταμείου: Δευτέρα - Κυριακή: 10.00 -  13.00 και 17.00 - 22.00. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο: 21.15, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: Παρασκευή: 15 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: 18 ευρώ, φοιτητές - γκρουπ - σύλλογοι - άνεργοι: Παρασκευή: 10 ευρώ, Σάββατο και Κυριακή: 15 ευρώ


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide