Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Αισιόδοξο «Ραφτάδικο» παριζιάνικης αύρας «Το ραφτάδικο», για πρώτη φορά στη χώρα μας, στη Μονή Λαζαριστών



«Το ραφτάδικο», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη.

Γεμάτο αισιοδοξία, ανθρωπιά και ελπίδα για ζωή, ένα πολυβραβευμένο αριστούργημα του σύγχρονου γαλλικού θεάτρου, που η παγκόσμια επιτυχία του κατέταξε τον δημιουργό του μεταξύ των πιο σημαντικών σύγχρονων θεατρικών συγγραφέων, ζωντανεύει μια ολόκληρη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, μέσα από μουσικές μελωδίες, που άφησαν εποχή.

Σαν μια μικρογραφία ενός κόσμου που, βιώνοντας την πληγωμένη καθημερινότητα, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, το έργο του γάλλου συγγραφέα Ζαν - Κλωντ Γκραμπέρ, «Το ραφτάδικο», παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), σε σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη, εγκαινιάζοντας δυναμικά την επαναλειτουργία της Μονής Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη, από την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου.

Η παράσταση, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη  του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, μας ταξιδεύει με χιούμορ και συγκίνηση στο λαβωμένο Παρίσι, που άφησε πίσω του ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, αναζητώντας τις αναλογίες της μεταπολεμικής Γαλλίας με το τώρα και επιχειρώντας να επαναπροσδιορίσει τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα.



Ο τόπος της καρδιάς μας

Ο συγγραφέας του έργου αναφέρει χαρακτηριστικά για τις παραστάσεις στη συμπρωτεύουσα: «Τριάντα τρία χρόνια μετά την πρώτη του παράσταση στο θέατρο “Οντεόν” του Παρισιού, το “Ραφτάδικο” φτάνει, επιτέλους, στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα, για τη σύζυγό μου κι εμένα, είναι ο τόπος της καρδιάς μας. Οι Κυκλάδες είναι το κρησφύγετό μας και οι Σποράδες ό,τι μας μαγεύει περισσότερο. Ναι, τα τριάντα τρία αυτά χρόνια, γυρίσαμε την Ελλάδα και την αγαπήσαμε. Από τη Σπάρτη στην Κόρινθο, από το Πήλιο στην Κέρκυρα, από την Ρόδο στην Πάτμο, αλλά ποτέ στη Θεσσαλονίκη.

Το “Ραφτάδικο” φτάνει στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη - μία από τις πρωτεύουσες της εξοντωμένης διασποράς - χάρη στις προσπάθειες του Γιάννη Ιορδανίδη και τη γενναιόδωρη φιλοξενία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Το γεγονός πως φτάνει… παρόλα αυτά, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, είναι για μένα μεγάλη ευτυχία και, συγχρόνως, για το ίδιο το έργο ένα είδος επιστροφής. Γιατί, το “Ραφτάδικο” θα νιώσει  “σαν στο σπίτι του” στη Θεσσαλονίκη, αυτή την πόλη με τους χειροτέχνες και τους ποιητές. Το έργο αναφέρεται, βέβαια, σε άλλες δύσκολες εποχές, αλλά κρύβει μέσα του ελπίδα και όρεξη για ζωή… παρόλα αυτά. Μιλάει επίσης, για αλληλεγγύη και ευτυχία, όπως, επίσης, για τον πόνο της απώλειας, τους ζωντανούς, τους νεκρούς και τους επιζήσαντες.

Να βρει το έργο μου τον δρόμο της καρδιάς σας είναι, αγαπητοί φίλοι της Θεσσαλονίκης, αυτό που ολόψυχα εύχομαι. Η ελπίδα και η ευτυχία του να ζει κανείς ας μην εγκαταλείψουν ποτέ την καρδιά σας… παρόλα αυτά!».



Ύστερα από πολύωρες εξετάσεις

Και με τη σειρά του, ο Γιάννης Ιορδανίδης θυμάται: «Η πρώτη συνάντηση, που είχα με τον Ζαν - Κλωντ Γκραμπέρ, έγινε στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη Rue de Seine, όπου έμενε. Ήταν ένα ευρύχωρο σπίτι, σε μια πολυκατοικία στο κέντρο του Παρισιού, πολύ κοντά στο Θέατρο “Οντεόν”, όπου είχε παιχτεί σε παγκόσμια πρώτη, το 1979, το “Ραφτάδικο”.

Την παράσταση εκείνη δεν την είχα δει, αλλά είχα διαβάσει το έργο, που είχε κυκλοφορήσει από το περιοδικό “Avant Scene”, λίγους μήνες αργότερα, και με είχε κυριολεκτικά γοητεύσει. Ήθελα, οπωσδήποτε, να ανεβάσω το έργο στην Ελλάδα, για να γνωρίσω στο ελληνικό κοινό ένα εξαιρετικό κείμενο της σύγχρονης γαλλικής δραματουργίας, που είχε αποσπάσει ομόφωνα τον έπαινο των γάλλων κριτικών και είχε καταγοητεύσει το παρισινό κοινό, αναδεικνύοντας τον Γκραμπέρ ως κορυφαίο συγγραφέα του γαλλικού θεάτρου με διεθνή αναγνώριση.
Πήγα, λοιπόν, να συναντήσω τον Γκραμπέρ, που, ύστερα από πολύωρες εξετάσεις,  μου παραχωρούσε την άδεια για την απόδοση και το ανέβασμα του έργου στην Ελλάδα… Από τότε, έχουν περάσει χρόνια, το ανέβασμα, όμως, του “Ραφτάδικου” στην Ελλάδα ήταν για μένα μια υπόθεση, που δεν είχε κλείσει…».

Απόδοση - σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Γιάννης Ιορδανίδης, σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης, κοστούμια: Φίλιππος Παπαγεωργίου, χορογραφίες: Τατιάνα Μύρκου, φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, μουσική διδασκαλία: Νίκος Βουδούρης, βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Ισσόπουλος, Β΄ βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Κουνέλης, βοηθός φωτιστή: Ειρήνη Μπουτάρη - Αθηνά Μπανάβα, οργάνωση παραγωγής: Ροδή Στεφανίδου. Παίζουν: Ιφιγένεια Δεληγιαννίδου, Μαρία Χατζηιωαννίδου, Γιολάντα Μπαλαούρα, Ελένη Θυμιοπούλου, Άννυ Τσολακίδου, Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Κώστας Σαντάς, Αστέρης Πελτέκης, Ιάκωβος Μυλωνάς, Βασίλης Ισσόπουλος, Αντώνης Μονσάν, Νίκος Κουνέλης, Χριστόφορος Χριστοφορίδης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Δημήτρης Κολοβός, Δέσποινα Σαρόγλου, Τάσος Ροδοβίτης. Συμμετέχουν: Γιώργος Κωσταλαμάνης, Νικόλαος Σιδηρόπουλος, Τάσος Παπαδόπουλος, η φωνή του μουσικού: Γρηγόρης Βαλτινός.



Μονή Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»: Κολοκοτρώνη 25 - 27, Σταυρούπολη – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 589200, 2310  589237. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή: 19.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 και 21.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό (θέσεις πλατείας): 15 ευρώ, κανονικό (θέσεις εξώστη): 12 ευρώ, φοιτητές - άνω των 65 - λαϊκές παραστάσεις (Τετάρτη: 19.00 και Σάββατο: 18.00): 12 ευρώ, κάθε Πέμπτη: γενική είσοδος: 10 ευρώ, ειδική τιμή για ανέργους (παραστάσεις: Τετάρτη: 19.00 και Πέμπτη: 21.00): 5 ευρώ, ομαδικές κρατήσεις: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία ΚΘΒΕ: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Εθνικής Αμύνης και Βασιλικό θέατρο - Πλατεία Λευκού Πύργου (Τρίτη - Κυριακή: 9.30 - 21.30), Μονή Λαζαριστών (ημέρες παραστάσεων: 17:30 - 21:30), Ταμείο ΚΟΘ - Εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους (Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 10:00 - 15:00, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00), καταστήματα Public Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή 24 - Μητροπόλεως 33 - Εμπορικό Κέντρο Mediterranean Cosmos), Seven Spots, τηλεφωνικά: 2315 200200, 11876, ηλεκτρονικά: www.ntng.gr και www.viva.gr.


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide