Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Θρύψαλα όρκων στην πύλη του Κάτω Κόσμου Το δραματικό ειδύλλιο «Γκόλφω» , παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο.




Συνδεδεμένο με την ιστορική παράδοση των μπουλουκιών, το βουκολικό δράμα «Γκόλφω» είναι σχεδόν ταυτισμένο με αυτό το κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ζωής.

Αιώνια αποθεωμένος, με παντοτινές υποσχέσεις στο κατώφλι του Άδη, ο έρωτας κατακρημνίζεται στο φαράγγι της προδοσίας από έναν όρκο αγάπης, που αθετήθηκε και άργησε να βρει τον δρόμο του.
Με φόντο την εξιδανικευμένη εικόνα της ελληνικής υπαίθρου του 1893, το επιτυχημένο δραματικό ειδύλλιο «Γκόλφω» του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, μετά την ενθουσιώδη του υποδοχή τον περασμένο χειμώνα, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Νίκου Καραθάνου, στο Εθνικό Θέατρο, από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου.


Σε ένα σκοτεινό «μαύρο» όνειρο

Συνδεδεμένο με την ιστορική παράδοση των μπουλουκιών, το βουκολικό δράμα «Γκόλφω» είναι σχεδόν ταυτισμένο με αυτό το κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ζωής. Η τραγική ερωτική της ιστορία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ακράτα, το 1893, από ερασιτέχνες. Στη συνέχεια, ακολούθησε η Αθήνα και όλα τα μεγάλα και μικρά κέντρα του ελεύθερου και υπόδουλου ελληνισμού, ενώ παίχτηκε από ελληνικούς θιάσους στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά στον σουλτάνο, και οι Τούρκοι δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους στη συνταρακτική σκηνή της κατάρας. Μάλιστα, η «Γκόλφω», η οποία έγινε, επίσης, μυθιστόρημα και οπερέτα, κρίθηκε το πιο κατάλληλο έργο για τη δημιουργία της πρώτης ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας, το 1915. Σήμερα, ο Νίκος Καραθάνος μάς μεταφέρει σε ένα σκοτεινό «μαύρο» όνειρο στα βουνά του Χελμού, διατηρώντας τον δεκαπεντασύλλαβο, ανανεώνοντας το έργο σκηνοθετικά και δίνοντάς του νέα πνοή.


Θραύσματα όρκων σπασμένης αγάπης

Στην ιστορία του έργου, δυο νέα παιδιά, ο Τάσος και η Γκόλφω, δίνουν όρκο αιώνιας αγάπης στο ορεινό χωριό, όπου κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου - σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους - βρισκόταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο. Εκείνη εναντιώνεται στον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, μένοντας πιστή στον όρκο της. Όμως, ο Τάσος τον αθετεί, αφού δέχεται να παντρευτεί την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Κάποια στιγμή, το μετανιώνει. Αλλά είναι πολύ αργά πια.



Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος, σκηνικά – κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, κίνηση: Αμάλια Μπένετ, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Διώνη Κουρτάκη, επεξεργασία κειμένου: Γιούλα Μπούνταλη. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Γιάννης Βογιατζής, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χριστίνα Μαξούρη, Γιώργος Μπινιάρης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Γιάννος Περλέγκας, Μιχάλης Σαράντης, Εύη Σαουλίδου, Άγγελος Τριανταφύλλου, Χάρης Φραγκούλης, Λυδία Φωτοπούλου


Εθνικό Θέατρο - Κεντρική σκηνή: Αγίου Κωνσταντίνου 22 - 24, Αθήνα, τηλ.: 210 5288170 - 171. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη έως Παρασκευή: 20.30, Σάββατο: 17.30 και  20.30, Κυριακή: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 (φοιτητικό) ευρώ, κάθε Τρίτη, Τετάρτη (απογευματινή) και Πέμπτη: ενιαία τιμή: 13 ευρώ. Προπώληση: ταμείο θεάτρου, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: www.n-t.gr.



Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide