Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Σπιτικό» δίκτυο με ψηφιακή αίσθηση του «ανήκειν» Η έκθεση με τίτλο «Home/s» παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη


Επιδιώκοντας να επαναπροσδιορίσει την έννοια του «σπιτιού», η ψηφιακή τέχνη δίνει έμφαση στον ρόλο που παίζουν η γλώσσα, οι κοινότητες, ο δημόσιος χώρος, αλλά και τα δίκτυα, η τεχνολογία και οι αλγόριθμοι, για να σχολιάσει το σήμερα και να θέσει νέα ερωτήματα.
Με αντικείμενο την αίσθηση του «ανήκειν», το Goethe - Institut Athen, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζουν - στο πλαίσιο του πρότζεκτ «ArtUP! Media art in Bulgaria, Greece and Turkey» - την έκθεση με τίτλο «Home/s», που εγκαινιάζεται σήμερα, Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στις 8 το βράδυ.

Καίρια ερωτήματα δικτυωμένης πραγματικότητας


Σε αυτήν την εποχή της οικονομικής κρίσης και των έντονων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών, όπου η τεχνολογία και η συνεχής συνδεσιμότητα έχουν κυρίαρχο ρόλο, 17 έργα ψηφιακής τέχνης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, έργα βιωματικά, αλλά και εγχειρήματα συλλογικά και συμμετοχικά, παρουσιάζονται, για να προκαλέσουν μια συζήτηση για την αναγκαιότητα του «ανήκειν» στη σημερινή δικτυωμένη εποχή.


Με διάθεση επανεξέτασης, οι καλλιτέχνες  βάζουν στο επίκεντρό  τους τα ερωτήματα: Τι σημαίνει η αίσθηση του «ανήκειν» σήμερα; Πού νιώθουμε πραγματικά σπίτι μας; Ποιες είναι οι συνήθειες, που μας συνδέουν με αυτό και πώς μπορούν να γίνουν αντιληπτές; Έτσι, μέσα από την καλλιτεχνική τους επαναπροσέγγιση, τα μεταλλάσσουν σε νέα και επίκαιρα: Πώς η τεχνολογία επηρεάζει και καταγράφει τις συνήθειές μας; Αποτελούν οι αναρίθμητες συνδέσεις και οι συγκινησιακές σχέσεις, που δημιουργούνται μεταξύ πολιτών σήμερα, το νέο σπίτι των πολλών; Πώς έχουν διαμορφωθεί, τα τελευταία χρόνια, ζητήματα που αφορούν στη μετανάστευση και την κινητικότητα;

Με τον πιο αντιφατικό τρόπο


Σύμφωνα με τον φιλόσοφο και θεωρητικό της επικοινωνίας και της τεχνολογίας, Vilém Flusser, «Η αίσθηση του “ανήκειν” είναι θεμελιώδης, αλλά με τον πιο αντιφατικό τρόπο. Ό,τι αντιλαμβανόμαστε ως σπίτι μας “μας επιτρέπει να αναγνωρίζουμε τον κόσμο”, αλλά, την ίδια στιγμή, μας εμποδίζει να τον δούμε πραγματικά. “Μη συνειδητές συνήθειες” μάς παγιδεύουν και, αναπόφευκτα, αφήνουν μικρά περιθώρια για αλλαγές. Κάτι τέτοιο, όμως, γίνεται αντιληπτό μόνο όταν απομακρυνθούμε από αυτές και, ενδεχομένως, βρεθούμε - δίχως άλλη πλέον επιλογή - σε ένα νέο, μη γνώριμο περιβάλλον. Η αίσθηση του “ανήκειν” σήμερα δε σχετίζεται πλέον μόνο με το σπίτι ή την πατρίδα, αλλά και με τα πολλαπλά δίκτυα, στα οποία συμμετέχουμε, και το αστικό περιβάλλον, το οποίο επαναδιεκδικούμε».

Οι καλλιτέχνες


Σε επιμέλεια της Δάφνης Δραγώνα και της  Κατερίνα Γκουτζιούλη, στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Νοεμβρίου, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μάκης Φάρος,  Medea Electronique, Null Pointer Constant, Personal Cinema, Έρικα Σκούρτη, Λίνα Θεοδώρου (Ελλάδα), Τζένη Μαρκέτου σε συνεργασία με την Μάρθα Γιαννακοπούλου (Ελλάδα / Αμερική), Firat Bingöl, Ali Miharbi, Ozlem Sulak, Hakan Topal (Τουρκία), Arzu Ozkal & Claudia Costa Pederson (Τουρκία / Αμερική), Yoana Buzova, Ergin Çavuşoğlu, Vladimir Mitrev, Raycho Stanev, Borjana Ventzislavova (Βουλγαρία).
Παράλληλες εκδηλώσεις


Έρικα Σκούρτη, Life in AdWords, 2012-2013.


Στο πλαίσιο της έκθεσης «Home/s», θα πραγματοποιηθούν δύο δράσεις με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής και ελεύθερη είσοδο: το Σάββατο 12 Οκτωβρίου (17.00 – 21.00), στο Μουσείο Μπενάκη, θα πραγματοποιηθεί από τις Τζένη Μαρκέτου και Μάρθα Γιαννακοπούλου το εργαστήριο «Undoing Monuments: A Living Working Room», ενώ το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου (Αγ. Ελεούσης 14 και Πρωτογένους, Μοναστηράκι), θα πραγματοποιηθεί από τις Arzu Ozkal και Claudia Costa Pederson, το εργαστήριο «Gün, Athens version».

Μουσείο Μπενάκη - κτήριο Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου – Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά. Είσοδος: κανονικό: 4 ευρώ, φοιτητικό: 2 ευρώ.


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide