Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Εβαλε τέλος σε κάλπες και ψηφοδέλτια!





Οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 15μελών συμβουλίων στα σχολεία θυμίζουν τις εκλογές των... μεγάλων, με κύρια χαρακτηριστικά τη γραφειοκρατία, τις χρονοβόρες καταμετρήσεις και ενίοτε τους... καβγάδες για αμφισβητούμενα αποτελέσματα. Ομως ένας φοιτητής του Πολυτεχνείου έρχεται να βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα χάρτινα ψηφοδέλτια και τις κάλπες, δημιουργώντας την πρώτη στην Ελλάδα εφαρμογή ηλεκτρονικών σχολικών εκλογών.

«Το e-κλογές είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που αντικαθιστά τον χρονοβόρο παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο γίνονται εκλογές με μια ηλεκτρονική διαδικασία γρήγορη, αδιάβλητη και εύκολη...» δηλώνει στην «Espresso» ο δημιουργός της πρωτότυπης πλατφόρμας, ο τεταρτοετής φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Τερζόπουλος.

Ο 21χρονος σήμερα κομπιουτεράς είχε την ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου συστήματος ήδη από την εποχή που ήταν μαθητής γυμνασίου στη Λεόντειο Σχολή.

«Τα τρία πρώτα χρόνια στο γυμνάσιο ψηφίζαμε με τον παραδοσιακό τρόπο και με προβλημάτιζε λίγο η χρονοβόρος διαδικασία με την οποία γίνονταν οι εκλογές. Χρειαζόταν να τυπώσουμε ψηφοδέλτια, αργούσε πολύ η καταμέτρηση, συχνά αμφισβητείτο το αποτέλεσμα. Οταν ήμουν στο τέλος της Γ' Γυμνασίου ασχολούμουν με την πληροφορική και προσπάθησα να δω αν μπορώ να δώσω ηλεκτρονική λύση στο πρόβλημα. Τελικά η προσπάθεια αυτή πέτυχε και όταν μπήκα στην Α' Λυκείου οι εκλογές έγιναν ηλεκτρονικά, κάτι που συνεχίζεται έως σήμερα».

Η τρίτη έκδοση

Από τότε ο Δημήτρης δεν έχει πάψει να αναπτύσσει και να βελτιώνει την εφαρμογή του, που σήμερα βρίσκεται στην τρίτη έκδοσή της και έπεται συνέχεια. Εως τώρα, αρκετά μεγάλα σχολεία έχουν υιοθετήσει το e-κλογές για την ανάδειξη των μαθητικών τους συμβουλίων, όπως το Λεόντειο Λύκειο, το Αρσάκειο και η Ελληνογαλλική Σχολή Ζαν ντ' Αρκ. Από φέτος, το σύστημα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στα 19 δημόσια σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Καλλιθέας, καθώς ο δήμος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το e-κλογές όχι μόνο για την εκλογή των 15μελών συμβουλίων αλλά και για τη διεξαγωγή ψηφοφοριών σε σχέση με διάφορα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους μαθητές. Τα επίσημα εγκαίνια της «Πύλης Ηλεκτρονικής Δημοκρατίας» του Δήμου Καλλιθέας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στο 6ο Γενικό Λύκειο, οι μαθητές του οποίου ψήφισαν για πρώτη φορά μέσω υπολογιστή για την εκλογή των εκπροσώπων τους.

«Η διαδικασία είναι πολύ απλή»

Ταχύτητα, ευκολία και αξιοπιστία είναι τα τρία βασικά πλεονεκτήματα που καθιστούν το e-κλογές ιδανική πλατφόρμα για τη διεξαγωγή των σχολικών εκλογών, σημειώνει ο Δημήτρης Τερζόπουλος. «Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Κάθε σχολείο έχει έναν λογαριασμό και περνάει τους μαθητές του αυτόματα στο σύστημα με ένα αρχείο excell. Στη συνέχεια επιλέγει από τη λίστα τους υποψηφίους και με ένα κουμπί ενεργοποιούνται οι εκλογές. Κάθε μαθητής έχει έναν προσωπικό κωδικό που εκδίδεται αυτόματα από το σύστημα. Τον εισάγει σε έναν από τους υπολογιστές της αίθουσας πληροφορικής και ψηφίζει».

Τα σημαντικότερα ατού της εφαρμογής είναι ότι δεν απαιτεί την κλασική καταμέτρηση, αφού τα αποτελέσματα εκδίδονται στιγμιαία με ένα «κλικ», αλλά και η αξιοπιστία του, καθώς διαθέτει δικλίδες ασφαλείας που δεν επιτρέπουν τη διπλοψηφία ή την αλλοίωση ψήφων από οποιονδήποτε. Ο ταλαντούχος 21χρονος τονίζει ότι το e-κλογές δεν αφορά μόνο τα σχολεία αλλά είναι διαθέσιμο σε κάθε σύλλογο, σωματείο ή άλλο οργανισμό που θέλει να κάνει ψηφοφορία για την ανάδειξη συλλογικών οργάνων κλπ. Ο ιστότοπος της εφαρμογής είναι e-kloges.gr

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide