Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΠΡΟΝΑΟΣ εκκλησία




ΕΙΔΗΣΕΙΣ







Με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων η Ιερά Σύνοδος εκφράζει την έντονη πικρία της, όπως αναφέρεται, καθώς σύμφωνα με υπουργικό έγγραφο, το οποίο απεστάλη στις 27 Ιανουαρίου προς τους Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων, ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ., η σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών χαρακτηρίζεται πλέον «αργία», με απλή δυνατότητα «συμμετοχής σε εκκλησιασμό» η «σε εορταστικές εκδηλώσεις».

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιστολή:

[.] Καθίσταται σαφές δι' αυτού του εγγράφου ότι επέρχεται πλήρης αλλοίωση του νοήματος της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως προστατών της παιδείας μας. Κατά πρώτον, διαχωρίζεται ο εορτασμός μεταξύ πρωτοβαθμίου και δευτεροβαθμίου εκπαιδεύσεως, και κατά δεύτερον, για τη τελευταία κατηγορία προσδιορίζεται πλέον ως αργία και όχι ως σχολική εορτή, συνοδευόμενη από εκκλησιασμό. θεωρείται δηλαδή μία ακόμη κοσμική αργία χωρίς εκκλησιαστικό χαρακτήρα, χωρίς καμμία αναφορά στους τρεις σπουδαίους Πατέρες της Εκκλησίας, κατ' εξοχήν προστάτες της παιδείας και υπερμάχους των ελληνικών (δηλαδή των κοσμικών, εξωχριστιανικών, στην εποχή τους) γραμμάτων.

Το γεγονός αυτό ενέχει τον κίνδυνο να φτάσουμε στο σημείο, εντός ολίγων ετών, τα παιδιά μας να έχουν αργία την 30η Ιανουαρίου χωρίς να γνωρίζουν τον λόγο. Εάν είναι να λάβει τέτοιον χαρακτήρα η εορτή, φρονούμε ότι είναι προτιμότερο να καταργηθεί και από αργία.

Το ζήτημα δεν αφορά στο γεγονός ότι ελάχιστοι μαθητές και μαθήτριες πλέον εκκλησιάζονται κατά την συγκεκριμένη ημέρα, αλλά κυρίως στο ότι χάνεται βαθμηδόν τόσο η εκκλησιαστική όσο και η κοσμική σημασία της εορτής αυτής.

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, στα πρόσωπα των αγίων Τριών Ιεραρχών, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, η Εκκλησία μας -και η σύγχρονη επιστήμη- αναγνωρίζει τους επιφανέστερους εκπροσώπους μιας πλειάδας εμπνευσμένων πρώιμων Πατέρων και διδασκάλων της Εκκλησίας, οι οποίοι αναδείχθηκαν φωτεινά ορόσημα του Χριστιανισμού και των Γραμμάτων, με παγκόσμια ακτινοβολία. Κορυφαία πνευματικά αναστήματα, που μας κληροδότησαν ένα κολοσσιαίο συγγραφικό και ομιλητικό έργο, πραγματικά αδαπάνητο θησαυρό γλώσσας, παιδείας και επιστήμης, το οποίο εξακολουθεί να μελετάται, να εκδίδεται, να υπομνηματίζεται και να εμπνέει σε οικουμενική κλίμακα.

Οι τρεις αυτοί ισότιμοι και υπερφυείς Ιεράρχες, αξιοποίησαν δημιουργικά τους πνευματικούς θησαυρούς της αρχαιότητας, συνδυάζοντας αρμονικά την ανθρώπινη γνώση με την χριστιανική πίστη και είχαν το θείο χάρισμα να αποτελέσουν, με την ανοιχτή και διαυγή σκέψη τους, τους θεμελιωτές της θαυμαστής συζεύξεως της αρχαίας ελληνικής σοφίας με την χριστιανική αλήθεια. Υπήρξαν ένθερμοι φορείς ελληνικής παιδείας, την αξία της οποίας υποστήριξαν και καλλιέργησαν σε ύψιστο βαθμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι εξεγέρθηκαν με πνευματικό ζήλο κατά του αυτοκράτορα Ιουλιανού, όταν αυτός απαγόρευσε στους Χριστιανούς να διδάσκουν τα ελληνικά γράμματα. Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ο οποίος υπήρξε συμφοιτητής με τον αδελφικό του φίλο, Μεγάλο Βασίλειο, στην φιλοσοφική σχολή των Αθηνών, εξαίρει τη σημασία της παιδείας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι το πρώτο από τα αγαθά που διαθέτουμε. Και όχι μόνο η χριστιανική μας παιδεία, που είναι η ευγενέστερη και επιδιώκει την σωτηρία [...], αλλά και η εξωχριστιανική, την οποία πολλοί Χριστιανοί, κρίνοντας εσφαλμένα, αποστρέφονται ως επίβουλη και επικίνδυνη» (Εις τον μέγαν Βασίλειον, επίσκοπον Καισαρείας Καππαδοκίας, επιτάφιος = Λόγος μγ , 12. PG 36, 508Β). Δύσκολα ανιχνεύεται στην παγκόσμια γραμματεία ενθερμότερη διακήρυξη υπέρ της αξίας της παιδείας.

Με την βεβαιότητα ότι τυγχάνει της κατανοήσεώς σας η βαρύτητα του ως άνω εκτεθέντος ζητήματος, και ευελπιστούντες ότι στον σχεδιασμό και στις αποφάσεις σας θα συνυπολογίσετε τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος προς αποκατάσταση της σπουδαιότητος της Εορτής των Τριών Ιεραρχών.







Με το παράσημο της Αγίας Φιλοθέης τίμησε χθες Κυριακή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος την κ. Μαρούλα Κυθρεώτου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον κυπριακό λαό για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στα συσσίτια της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η κ. Κυθρεώτου είχε χαρίσει κατά τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης και βοήθειας για τα συσσίτια της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών "τη μοναδική της προίκα", όπως είχε πει τότε στον ιερέα του Ι. Ναού του Αγίου Γεωργίου στη Λευκωσία. Πρόκειται για έξι ασημένια κουταλάκια που της είχε χαρίσει η μητέρα της από τη γιαγιά της. Ήταν η μοναδική περιουσία που είχε φέρει από τα κατεχόμενα η κυρία Κυθρεώτου και τα πρόσφερε για τα συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε την κυρία Κυθρεώτου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Λατσιά της Λευκωσίας υπογραμμίζοντας πως στο πρόσωπό της τιμάται με το παράσημο της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών όλος ο κυπριακός λαός για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.








Έναρξη του κύκλου συζητήσεων «Έξι ιστορίες και ένα Μουσείο» στο Βυζαντινό Μουσείο με συζήτηση του Θανάση Βαλτινού με τον οικοδεσπότη/δημοσιογράφο Δημήτρη Τρίκα. Στον κύκλο συζητήσεων «Έξι ιστορίες και ένα Μουσείο» που διοργανώνει το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο έξι διακεκριμένοι πεζογράφοι θα ανιχνεύσουν και θα αποκωδικοποιήσουν τη σχέση ιστορίας και μυθιστορηματικής γραφής. Πρόκειται για συγγραφείς οι οποίοι στο έργο τους έχουν αποτυπώσει κρίσιμες ή και τραγικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας, όπως τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Πόλης, τον ελληνικό εμφύλιο, την αποκαθήλωση του πάλαι ποτέ κραταιού μικροαστισμού της δεκαετίας του '70 και του '80, αλλά και ιστορίες της καθημερινότητας.

Από τις 6 Νοεμβρίου 2013 μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2014 και παράλληλα με τις περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάζονται στο Μουσείο έχουν προγραμματιστεί έξι συνεντεύξεις-ομιλίες με οικοδεσπότη τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τρίκα.

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013: Θανάσης Βαλτινός: Πεζογράφος, σεναριογράφος και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πολλά από τα σενάριά του έχουν γυριστεί σε ταινίες, κυρίως από τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Έχει ασχοληθεί επίσης με το θέατρο καθώς και με μεταφράσεις αρχαίων τραγικών.

Στις 8 μ.μ. Βασ. Σοφίας 22



Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide