Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Big data or Big brother ?



                           


«Μπορούμε στις μέρες μας να προστατεύσουμε την ιδιωτική μας ζωή; Η υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν και οι αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών φαίνεται πως αφύπνισαν την Ευρώπη. Ό, τι κάνουμε παρακολουθείται και καταγράφεται, από το κράτος, αλλά και από ιδιωτικές εταιρείες» υποστηρίζει η δημοσιογράφος του euronews Ανν Ντεβινό.

Σεισμό προκάλεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες, η είδηση πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας κατέγραφε τις κινήσεις εκατομμυρίων πολιτών. Σε συνεργασία με τεχνολογικούς κολοσσούς και με πρόσχημα την καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι Αμερικανικές αρχές παρακολουθούσαν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Θα περάσει πολύς καιρός μέχρι να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτών των αποκαλύψεων και τον αντίκτυπο που έχουν στην κοινωνία μας. Η υπόθεση αυτή αλλάζει την σχέση μας με την εξουσία και την σχέση μας με την τεχνολογία. Το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο βασίζεται στη μέγιστη συλλογή δεδομένων. Η συγκέντρωση προσωπικών στοιχείων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής τους. Η μαζική παρακολούθηση εξυπηρετεί τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης» εκτιμά ο ακτιβιστής Τζέρεμι Ζίμερμαν.

Το σκάνδαλο Prism προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ άνοιξε και η κουβέντα για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη.

Η μαζική καταγραφή δεδομένων μέσω του διαδικτύου ονομάζεται Big Data. Μήπως όμως εξελίσσεται σε ένα ακόμη Big Brother ; Στο Παρίσι η οργάνωση «Φύλακας του διαδικτύου» αγωνίζεται για τα δικαιώματα των πολιτών στην ψηφιακή εποχή. Ο ιδρυτής της πιστεύει πως η ηγεμονία των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

«Από τη μια πλευρά υπάρχει το προϊόν που βγάζεις απ’ το κουτί του και ουσιαστικά λειτουργεί μόνο του. Είναι δηλαδή φιλικό προς τον χρήστη. Υπάρχουν όμως κάποια προϊόντα με λευκά γράμματα σε μια μαύρη οθόνη, που έχουν φτιαχτεί για να μας εξυπηρετούν, αλλά πραγματικά δεν καταλαβαίνουμε τίποτα. Η πραγματικότητα είναι απλή. Υπάρχει η τεχνολογία που μπορούμε να ελέγξουμε και η τεχνολογία που ίσως μπορέσουμε να ελέγξουμε. Όμως κάτι τέτοιο απαιτεί εκπαίδευση και συνεχή προσπάθεια. Είμαι σίγουρος πως στον 21ο αιώνα, όποιος δεν μπορεί να κατανοήσει και να χειριστεί τα συστήματα επικοινωνίας ουσιαστικά θα είναι αναλφάβητος. Φοβάμαι πως θα περνάμε όλη την ημέρα μας υπογράφοντας συμβάσεις, που όμως δεν μπορούμε να καταλάβουμε» υποστηρίζει ο Τζέρεμι Ζίμερμαν.

Στην Ευρώπη, η προστασία της ιδιωτικής ζωής θεωρείται θεμελιώδες δικαίωμα. Σε κάθε χώρα μια δημόσια αρχή είναι υπεύθυνη για την προστασία των πολιτών. Στη Γαλλία είναι αρμοδιότητα της Εθνικής Επιτροπής Πληροφορικής και Ελευθερίας.
Η Πρόεδρος της αρχής αρνείται να δει την αποτυχία των εθνικών εποπτικών αρχών. Αντίθετα ζητεί να υπάρξει αξιόπιστη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτύχει, δεν έχει το δικαίωμα. Το μάθημα του προγράμματος Prism δεν πρέπει να ξεχαστεί. Αντιθέτως αυτή η ιστορία πρέπει να αφυπνίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα κράτη μέλη πρέπει να διαπραγματευτούν ένα νέο νομικό πλαίσιο και να εφαρμόσουν νέους κανόνες. Η αποτελεσματική προστασία προσωπικών δεδομένων και κρατικών μυστικών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει η Ισαμπέλ Φαλκ Πιερροτίν, πρόεδρος της CNIL.

«Εδώ και τρία χρόνια στις Βρυξέλλες, μαίνεται η μάχη γύρω από τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η διαδικασία αποδεικνύεται μακρά και πολύπλοκη, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες πιέζουν και παρεμβαίνουν στην διαπραγμάτευση» υποστηρίζει η δημοσιογράφος του euronews Ανν Ντεβινό.

Η καταγραφή δεδομένων, η συγκατάθεση ή μη των χρηστών και η επεξεργασία δεδομένων είναι μόνο μερικά από τα ανοιχτά θέματα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε κοινές θέσεις. Όμως οι συζητήσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής επιτροπής και κρατών μελών βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κάποιοι εκπρόσωποι μεγάλων Αμερικανικών εταιρειών κάνουν ότι μπορούν για να αποφύγουν τις περιοριστικές ρυθμίσεις, όμως κάποιες οργανώσεις αγωνίζονται για να μπει φρένο στον διαδικτυακό μεγάλο αδελφό.

Αυτή είναι η περίπτωση της Edri, μια οργάνωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες και υπερασπίζεται την ιδιωτική ζωή των πολιτών.

«Υπήρξε πολλή συζήτηση πριν από την υπόθεση Σνόουντεν σχετικά με τους κανόνες διαβίβασης δεδομένων σε κρατικές υπηρεσίες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι περισσότερες χώρες δεν ήθελαν ένα πιο ισχυρό πλαίσιο. Όμως μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν, τα κράτη μέλη της ένωσης άλλαξαν θέση και τώρα συμφωνούν πως απαιτείται αλλαγή πορείας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ξεκαθαρίσει πως οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς, ξεκάθαροι και κατανοητοί» αναφέρει μιλώντας στο euronews ο Ζο Μακνάμι, διευθύνων σύμβουλος της EDRi.

Όμως, για να προστατευθεί η ιδιωτική ζωή των πολιτών, πρέπει να αλλάξουν και οι πρακτικές των επιχειρήσεων.

Ο πολιτικός επιστημών Σέρζιο Καρρέρα, υποστηρίζει πως πρέπει να γίνουν αλλαγές και στην νομοθεσία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Πήραμε το μάθημα μας και νομίζω πως όλοι καταλάβαμε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν ότι θέλουν. Όχι μόνο στις Ηνωμένες πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να δούμε πως θα ελέγξουμε τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών. Όπως αποδείχθηκε, η ζωή μας παρακολουθείται και καταγράφεται. Το δαιδαλώδες νομικό μας σύστημα, δεν βοήθα και πρέπει να αλλάξει» υποστηρίζει ο Σέρζιο Καρρέρα,ερευνητής του κέντρου Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Το στοίχημα μοιάζει δύσκολο. Από την μία έχουμε ζητήματα ασφαλείας καθώς και την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος και από την άλλη την προστασία της ιδιωτικής μας ζωής. Η Ευρωπαϊκή ένωση καλείται να λύσει τον γόρδιο δεσμό.



Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide