Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ένας κόσμος με περισσότερα όπλα…

Η τάση είναι αυξητική σύμφωνα με την έκθεση SIPRI. Η Ινδία είναι πρωταθλήτρια στις εισαγωγές όπλων. Σταθερά στην πρώτη θέση των εξαγωγών οι ΗΠΑ, στη δεύτερη η Ρωσία και στην τρίτη η Κίνα, που κάνει και την έκπληξη.



Όπλα και οπλικά συστήματα; Πολεμικά υποβρύχια και τεθωρακισμένα; Σύμφωνα με το σουηδικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) η πώληση όπλων αυξήθηκε κατά 14% το διάστημα 2009 - 2013 σε σχέση με το 2004 - 2008, με πρώτη χώρα την Ινδία, που κατοχυρώνεται ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο. Πάντως η δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη αποτυπώθηκε και στις πωλήσεις όπλων, η οποία έπεσε στο 25% σε σχέση με την τετραετία 2004 – 2008 αλλά και στην αύξηση πωλήσεων μεταχειρισμένου πολεμικού υλικού.

Η Κίνα εξάγει περισσότερο
To λογότυπο του SIPRI
To λογότυπο του SIPRI
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα ανάμεσα στο 2004 μέχρι το 2008 το Νέο Δελχί αύξησε τις εισαγωγές του κατά 111%, με παράλληλη αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά τρεις φορές περισσότερο από όσο οι γειτονικές του Πακιστάν και Κίνα. Ανάμεσα στις πρώτες πέντε θέσεις στον κατάλογο των χωρών με τις περισσότερες εισαγωγές όπλων βρίσκονται η Σ. Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σύμφωνα με τον ερευνητή Σίμον Βέτσεμαν του SIPR, η εικόνα αντανακλά τους φόβους των χωρών αυτών από την υπεροπλία του Ιράν.
Η Κίνα, από την πλευρά της, κατάφερε τα τελευταία χρόνια να ενισχύσει τη θέση της ως εξαγωγική χώρα όπλων και να ανέλθει στη τέταρτη θέση μετά τη Γερμανία (7%), τις ΗΠΑ (29%) - η οποία είναι σταθερά στην πρώτη θέση- και τη Ρωσία (27%). Τα ¾ των εξαγωγών της Κίνας πηγαίνουν στους παραδοσιακούς της συμμάχους, το Πακιστάν, τη Μιανμάρ και το Μπαγκλαντές, ενώ φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στην Αφρική. Ο Σίμον Βέτσεμαν υπογράμμισε ότι μια από τις τελευταίες εξελίξεις αφορά στην ικανότητα της Κίνας να κατασκευάζει όπλα προηγμένης τεχνολογίας ελκυστικά για πολλές χώρες. Ως παράδειγμα φέρει την απόφαση της Τουρκίας να επιλέγει κινεζικό σύστημα προστασίας του εναέριου χώρου.

Και η Ελλάδα αγοράζει πολλά όπλα
Γερμανικά άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ - 2Α5
Γερμανικά άρματα μάχης τύπου Λέοπαρντ - 2Α5
Η Ρωσία προμηθεύει όπλα σε 52 χώρες και θεωρείται ότι έχει κάτι σαν μονοπώλιο στα πλοία και στα αεροσκάφη. Η Ινδία, η Κίνα και η Αλγερία είναι ορισμένες από τις καλύτερες «πελάτισσές» της. Η Γερμανία παραμένει σταθερά στην τέταρτη θέση, με πέμπτη τη Γαλλία. Οι βασικότεροι προμηθευτές γερμανικών όπλων είναι οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και το Ισραήλ. Η Μ. Βρετανία θεωρείται κατά το SIPRI ο μεγαλύτερος αγοραστής βαρέων όπλων, ακολουθούμενη από το Αζερμπαϊτζάν (12%) και την Ελλάδα (11%). Στη Λατινική Αμερική η Βενεζουέλα έρχεται στην πρώτη θέση, με τη Βραζιλία να την ακολουθεί κατά πόδας αυξάνοντας τις εισαγωγές σε γαλλικά υποβρύχια και σουηδικά πολεμικά αεροπλάνα. Η Αλγερία, το Μαρόκο και το Σουδάν είναι οι τρεις χώρες με τις περισσότερες εισαγωγές όπλων στη μαύρη ήπειρο.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) που ιδρύθηκε από το σουηδικό κοινοβούλιο το 1966, προμηθεύει επιστήμονες, πολιτικούς και ΜΜΕ με στοιχεία, αναλύσεις και οδηγίες για διεθνή θέματα στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Στηρίζεται οικονομικά κυρίως από τη σουηδική κυβέρνηση και αντιλαμβάνεται την αποστολή του ως πλατφόρμα συνεργασίας ερευνητών σε θέματα συγκρούσεων σε όλον τον κόσμο, ενώ συνεργάζεται με τα ΗΕ και την ΕΕ. Επικεφαλής της από τον Ιανουάριο του 2013 είναι ο Τίλμαν Μπρικ, καθηγητής Οικονομικών στο Βερολίνο. Το SIPRI διατηρεί παραρτήματα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa, reuters, afp

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide