Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Κοινή Διακήρυξη Οικουμενικού Πατριάρχη και Πάπα Φραγκίσκου 26.5.2014


Κοινή διακήρυξη οκτώ σημείων, υπέγραψαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πάπας Φραγκίσκος, εχθές το βράδυ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας της Ρώμης αναφέρουν στο κοινό ανακοινωθέν ότι αποφάσισαν να συναντηθούν στην Ἁγίαν Γῆν, «ὅπου ὁ κοινός ἡμῶν Λυτρωτής, Χριστός ὁ Κύριος ἡμῶν, ἔζησεν, ἐδίδαξεν, ἀπέθανεν, ἀνέστη καί ἀνελήφθη εἰς τούς οὐρανούς, ὅθεν ἀπέστειλε τό Ἅγιον Πνεῦμα ἐπί τῆς πρώτης Ἐκκλησίας», όπως ακριβώς πενήντα χρόνια πριν έκαναν οι προκάτοχοί τους Πάπας Παύλος ΣΤ και Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας. 

Στη Διακήρυξη, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι αμφότεροι προσβλέπουν στην ημέρα, που θα υπάρξει πλήρης κοινωνία μεταξύ Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και επισημαίνεται η σημασία της συνέχισης του θεολογικού διαλόγου, του σεβασμού, της δημιουργίας του Θεού δια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Αναφέρουν, ωστόσο, πως καθήκον τους είναι να προσφέρουν κοινή μαρτυρία αγάπης προς όλους τους ανθρώπους. Υπογραμμίζουν, επίσης, πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματική συνεργασία των χριστιανών για την εξασφάλιση του δικαιώματος της δημόσιας έκφρασης της πίστεως, ενώ εξέφρασαν και την ανησυχία τους για την κατάσταση των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. 

Στη συνέχεια, οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως, όπου αντάλλαξαν «ασπασμό ειρήνης» και κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο, έξω από τον οποίο έγινε ειδική τελετή.

Πριν την ομιλία του ο Πάπας Φραγκίσκος ασπάστηκε το χέρι του οικουμενικού Πατριάρχη, ενώ ο Πατριάρχης αγκάλιασε και ασπάσθηκε σταυρωτά τον Πάπα. 

Σε ομιλία του, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι στη συνάντηση θα γίνει αποτίμηση της πορείας από το 1964 μέχρι σήμερα, του διαλόγου της Ορθοδοξίας και του Ρωμαιοκαθολικισμού και «θα ανανεωθεί η ελπίδα και η προσδοκία ότι ο Αναστάς Κύριος θα δωρήσει τα ευαγγέλια της αγαλιάσεως, όταν συναντηθώμεν εν τη μόνη Αλήθεια Αυτού , εις την οποία οδηγεί και δέον να μας κατευθύνει μόνο η Αποστολοπαράδοτος Χριστιανική πίστις, η οποία αποτελεί την βάση της νίκης της φθοράς δια της ζωής, της διαιρέσεως και της πολεμικής δια της καταλλαγής και της ενότητας».

Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε λόγο για τραγικό διχασμό ανάμεσα στους χριστιανούς και είπε πως "οι διαφωνίες μας δεν πρέπει να μας τρομάζουν και να παραλύουν την πρόοδο μας προς την ενότητα". 

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide