Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή Λήμνου - Σαμοθράκης

Εγινε αισθητός ακόμη και στην Αττική - Δεκάδες τραυματίες στα τουρκικά παράλια

Ισχυρός σεισμός στη θαλάσσια περιοχή Λήμνου - Σαμοθράκης

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών σημειώθηκε στις 12:25 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια, εστιακό βάθος 10-15 χιλιόμετρα και έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλόκληρο τον ελλαδικό χώρο ακόμη και στην Αττική.

Επί ποδός βρίσκονται οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη. 
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μικροζημιές σε ένα εγκαταλελειμένο σπίτι και μια μάντρα κοντά στο αεροδρόμιο του νησιού, το οποίο λειτουργεί κανονικά. 
Σε κάθε περίπτωση, κατά τις πληροφορίες, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο γγ πολιτικής προστασίας και ομάδα της ΕΜΑΚ ετοιμάζονται να μεταβούν στη Λήμνο. Στο νησί αναμένεται να μεταβεί και ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης ΜΙχελάκης. 
Περίπου 10 λεπτά αργότερα, στην ίδια περιοχή σημειώθηκε και δεύτερος σεισμός 5 βαθμών, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.
Οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις για τον σεισμό 
Μια πρώτη εικόνα από την κατάσταση που επικρατεί  στη Λήμνο, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση, έδωσε , μιλώντας στο vima.gr  ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του  δήμου Λήμνου κ.Παναγιώτης Τσανταρλιώτης.  Οπως τόνισε, μέχρι στιγμής στο νησί «υπάρχουν ζημίες μόνο σε παλιά ακατοίκητα κτίρια, όχι όμως εκτεταμένες».  Επίσης, έχει καταγραφεί ένας μικροτραυματισμός στο αεροδρόμιο από πτώση γυψοσανίδας. «Ο σεισμός ήταν δυνατός και με μεγάλη διάρκεια»,  σημείωσε ο κ. Τσανταρλιώτης.  
Πανικός και ζημιές από το σεισμό σε Τουρκία και Βουλγαρία
Ο σεισμός ανοιχτά της Λήμνου αλλά και άλλος ένας που σημειώθηκε στα τουρκικά παράλια, καθώς και δεκάδες μετασεισμοί προκάλεσαν πανικό στη δυτική Τουρκία. 
Μιλώντας στο Mega, ο δήμαρχος Δαρδανελίων έκανε λόγο για 100 τραυματίες. Σύμφωνα με το Associated Press 30 άτομα τραυματίστηκαν στην Ίμβρο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έπεσαν οι στέγες παλιών σπιτιών.
Ο σεισμός στα Δαρδανέλια είχε μέγεθος 4,7 βαθμούς και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τη Σμύρνη. 
Ο σεισμός που σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, ανοιχτά της Λήμνου, έγινε αισθητός στη Σόφια, καθώς και σε πόλεις της νότιας Βουλγαρίας.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωδαισίας της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών, καθηγητής Εμίλ Μπότεφ ο σεισμός εντάσσεται στην κανονική σεισμική δραστηριότητα του Βορείου Αιγαίου.

πηγή:Βήμα




Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide