Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: "τόπος Ανάστασης το Πνευματικό μας Κέντρο" 3.6.2014


“Έρχομαι από τον Καθεδρικό της Ανάστασης σε έναν χώρο παιδείας και πολιτισμού, έναν χώρο που συνιστά πέρασμα σε μιαν άλλη, πιο ουσιαστική ζωή” σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος από το Πολιτιστικό κέντρο στο Γκάζι.

Κατά την παρουσίαση του ποιητικού έργου του Γεωργίου Κοτζιούλα, φιλοτεχνημένου από τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, ο Αρχιεπίσκοπος στο χαιρετισμό του δήλωσε μετά το ταξίδι που πραγματοποίησε στα Τίρανα, βαθιά εντυπωσιασμένος από την προσφορά του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας και το έργο που επιτελεί όλα αυτά χρόνια αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες. “Εξίσου αθόρυβα λειτουργεί το πνευματικό μας κέντρο, αλλά στο λιγοστό χρόνο ζωής του έχει να επιδείξει ένα πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα δράσεων” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, κάνοντας λόγο για έναν “εκσκαφέα ψυχής, που αφυπνίζει, αλλά και αναπαύει”.

Ο Αρχιεπίσκοπος, που κατέφτασε στην εκδήλωση αμέσως μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ευχαρίστησε τον κ. Φασιανό για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό και δέχτηκε από τον σημαντικό δημιουργό ένα χειροποίητο βιβλίο με χαρακτικά του έργα σε ποίηση Γ. Κοτζιούλα. Για τον ζωγράφο μίλησε στην εκδήλωση ο π. Σταμάτης Σκλήρης, ξεδιπλώνοντας τη συνολική πορεία του στην τέχνη και την ουσιαστική σχέση του με την αρχαία ελληνική ζωγραφική. 

Για τον ποιητή Γ. Κοτζιούλα, σημαντικό δημιουργό της γενιάς του ’30, μίλησε ο Υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων κ. Αναστάσιος Σακελλαρόπουλος, όπου φώτισε πτυχές του πλούσιου έργου του, μεταφέροντας στο κοινό το κλίμα και την τραγικότητα του εθνικού αγώνα, αλλά και του εθνικού σπαραγμού. Με συγκίνηση εκφράστηκε για τον έλληνα ποιητή ο γλύπτης και Καθηγητής στην Καλών Τεχνών κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, που έχει φιλοτεχνήσει δύο προτομές του σε Άρτα και Τζουμέρκα, ενώ διαβάστηκαν πεζά, αλλά και ποιήματα του Ηπειρώτη δημιουργού από τους φιλολόγους Κώστα Κοτζιούλα και Σωτηρία Μελετίου. 

Εκτός από τον Μακαριώτατο, το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Πρωτοσύγκελλος στην Αρχιεπισκοπή Πανοσιολ. Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γεν. Διευθυντής της Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας, Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ι.Α.Α. Αιδεσιμ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, ενώ τον εναρκτήριο λόγο απηύθυνε ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου π. Βασίλειος Χριστοδούλου.


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide