Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Παύλου Μελά 20.10.2014






110 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τον θάνατο του πρωτομάρτυρος της Μακεδονικής Ελευθερίας Παύλου Μελά, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904, έδωσε τη ζωή του για τη γη της Μακεδονίας, τη γη της Ελλάδος.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Επίσκοπος, ο Κλήρος, οι άρχοντες και ο λαός, έφτασαν στο χωριό Μελάς της Καστοριάς, εκεί που φονεύθηκε ο Ανθυπολοχαγός Παύλος Μελάς, για να τελέσουν τη Θεία Λειτουργία, το Ιερό Μνημόσυνο και τη Δέηση στο μνημείο του.

Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου, παρόντων πολιτικών, στρατιωτικών, των σωμάτων ασφαλείας και της πυροσβεστικής, αλλά και πλήθους πιστών που έφτασαν στο ακριτικό χωριό των Κορεστείων για να αποδώσουν φόρο τιμής σε έναν ήρωα.

Ο Σεβασμιώτατος στο λόγο του αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Παύλου Μελά και μεταξύ άλλων είπε πως ο ήρωας αυτός ήταν πιστός χριστιανός, πίστευε στον Χριστό και κοινωνούσε των Αχράντων Μυστηρίων, ενώ εμείς σήμερα ντρεπόμαστε να πούμε ότι είμαστε χριστιοανοί και ντρεπόμαστε να κάνουμε το σημείο του Σταυρού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος μετέβη στο μνημείο του Παύλου Μελά, όπου τελέσθηκε η Επιμνημόσυνη Δέηση, η κατάθεση των στεφάνων και το ιστορικό της ημέρας ανέγνωσε ο εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Ν. Οικισμού κ. Χρήστος Δημητρόπουλος.
Ακολούθησε παρουσίαση τραγουδιών για τον Παύλο Μελά από τη χορωδία «Καστοριανή Συμφωνία, ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που μια μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Κορεστείων ανέγνωσε ένα ποίημα που έγραψε ο Κωστής Παλαμάς για τον Παύλο Μελά. 

Εκ της Ιεράς Μητρόπολης



Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide