Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

20 Από Τα Πιο Λαμπρά Μυαλά Στην Ιστορία Και Τα Αγαπημένα Τους Ναρκωτικά



1. Charles Dickens – Όπιο




Όταν ο διάσημος συγγραφέας περπατούσε στους δρόμους του, το Λονδίνο ήταν κατάμεστο με τεκέδες όπιου. Τους περιγράφει ακόμα και στο τελευταίο και ημιτελές του έργο, Το μυστήριο του Edwin Drood. Ο Dickens, όπως και πολλά άλλα γνωστά ονόματα της βικτωριανής εποχής, ήταν εθισμένος για πολλά χρόνια σε ένα βάμμα του όπιου γνωστό και ως λάβδανο και έκανε βαριά χρήση του ναρκωτικού μέχρι το θάνατό του (από σφοδρό εγκεφαλικό επεισόδιο).


2. Morgan Freeman – Mαριχουάνα



φρημαν



«Ποτέ μην εγκαταλείπεις την φούντα», είπε ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Guardian. Επίσης την αποκάλεσε ‘χόρτο’ του Θεού, ενώ μίλησε και για την “φλεγόμενη βάτο”.


3 . Vincent van Gogh – Aψέντι και Δακτυλίτιδα (Digitalis)


βαν


Είναι γνωστό ότι ο Βαν Γκογκ, αν και ήταν ένας εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης, είχε και μία κάπως τρελούτσικη πλευρά. (Θυμάστε το περιστατικό με το αυτί;) Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πώς τα αγαπημένα του ναρκωτικά, το αψέντι και η δακτυλίτιδα, μπορεί να είχαν επηρεάσει τόσο το έργο του όσο και τη συμπεριφορά του.
Ο Βαν Γκογκ χρησιμοποιούσε το αψέντι και τη δακτυλίτιδα για να θεραπεύσει την επιληψία του, το άγχος και την κατάθλιψη. Δυστυχώς, και οι δύο ουσίες μπορούν, ως παρενέργεια, να προκαλέσουν σε κάποιον να δει τα αντικείμενα κίτρινα ή με κίτρινες κηλίδες. Κάτι που εξηγεί ΠΟΛΛΑ για τα έργα του. (Σας τρέλανα έτσι;).

4 . Steve Jobs – LSD


τζομπς


Πριν αλλάξει την πορεία της τεχνολογίας, όπως την ξέρουμε, ο Steve Jobs ήταν ακόμη ένας κουλ τύπος, που ‘φτιαχνόταν’ στο δωμάτιο της εστίας του, ενώ άκουγε στη διαπασών Pink Floyd. «Θέλαμε να γίνουμε καλόγεροι», δήλωσε ο Daniel Kottke, συμφοιτής του στο Reed College και τακτικός συνοδοιπόρος του στα ‘ταξίδια’ με το LSD. Σύμφωνα με τον Kottke, «με τον Jobs βρίσκονταν σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τη συνειδητότητα τους χρησιμοποιώντας μία ποικιλία LSD γνωστή ως ‘Orange Sunshine’».


5. Sherlock Holmes – Κοκαΐνη και Μορφίνη (αλλιώς ‘Speedball’)



ΣΕΡΛΟΚ



Όχι, ο Sherlock Holmes δεν ήταν πραγματικό πρόσωπο. Αλλά ήταν ακόμα ένα λαμπρό μυαλό και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι στα βιβλία του Sir Arthur Conan Doyle, υπήρξε τακτικός χρήστης ναρκωτικών. Ο Holmes χρησιμοποιούσε κοκαΐνη και μορφίνη για να ξεφύγει, όπως έλεγε, από τη «βαρετή ρουτίνα της ύπαρξης» και ως έναν τρόπο για να κρατάει σε εγρήγορση «το ‘υπερδραστήριο’ μυαλό του σε περιόδους όπου δεν είχε ενδιαφέρουσες περιπτώσεις για να λύσει».


6 . Adolph Hitler – Crystal Meth (Κρυσταλλική Μεθαμφεταμίνη)



χιτλερ


Σύμφωνα με έναν 47-σέλιδο στρατιωτικό φάκελο των ΗΠΑ, ένας γιατρός ονόματι Theodor Morell έκανε στον Φύρερ ενέσεις με ένα μίγμα από βαρβιτουρικά ηρεμιστικά, μορφίνη, σπέρμα ταύρου, ένα χάπι που περιείχε κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, και άλλα φάρμακα, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του, γράφει η Daily Mail. Πηγές ισχυρίζονται ότι ο Χίτλερ πήρε κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη το 1943 πριν από μια πολύωρη συνάντηση με τον Μουσολίνι στην οποία παραληρούσε για δύο ώρες, ενώ έκανε εννέα ενέσεις μεθαμφεταμίνης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών της ζωής του στο καταφύγιο.


7. Sigmund Freud – Κοκαΐνη


Freud1


Ήταν το 1884 όταν ο πατέρας της σύγχρονης ψυχανάλυσης παρήγγειλε το πρώτο του γραμμάριο κοκαΐνης στον φαρμακοποιό του. «Στο τελευταίο σοβαρό μου επεισόδιο κατάθλιψης πήρα και πάλι κοκαΐνη και μια μικρή δόση μ ‘ανέβασε στα ύψη με έναν υπέροχο τρόπο. Μόλις συγκεντρώσω αρκετή βιβλιογραφία θα συνθέσω έναν ύμνο για αυτή τη μαγική ουσία», αργότερα έγραψε στην αρραβωνιαστικιά του.

8. Martha Stewart – Mαριχουάνα


στουαρτ


«Φυσικά και ξέρω πώς να στρίψω ένα τσιγαριλίκι», είπε η βασίλισσα όλων των DIY σε μια συνέντευξη της στον Andy Cohen στο Bravo. Υπήρξε τοπ-μόντελ στη δεκαετία του εξήντα, οπότε δεν αμφιβάλλω ότι η Stewart έστριψε μερικά.

9 . Francis Crick – LSD


κρικ


Ο Francis Crick είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ πατέρας της σύγχρονης γενετικής. Μετά το θάνατό του το 2004, έγινε γνωστό ότι ήταν υπό την επήρεια LSD, όταν πριν περίπου 50 χρόνια συνέλαβε την τρισδιάστατη δομή της διπλής έλικας του DNA. Κάτι που όποιος έχει πάρει LSD μπορεί εύκολα να καταλάβει.


10. Thomas Edison – Κοκαΐνη


εντισον

Το 1863, Γάλλος χημικός Angelo Mariani δημιούργησε το “Vin Mariani”, ένα κρασί Μπορντώ που περιείχε εκχύλισμα από φύλλα κόκας, το ενεργό συστατικό της κοκαΐνης. Ο Edison ήταν ένας από τους πολλούς εκείνη την περίοδο που κατανάλωναν αυτό το είδος κρασιού. Πράγμα που εξηγεί ίσως γιατί δεν κοιμόταν σχεδόν ποτέ (και τις πολλές εφευρέσεις του).


11. Paul Erdos – Αμφεταμίνες


erdos



Ο Ούγγρος Paul Erdos υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς μαθηματικούς του 20ου αιώνα. Γνωστός για τον εκκεντρικό τρόπο ζωής του, και την χρόνια κατάθλιψη του, ο Erdos έπαιρνε αμφεταμίνες σχεδόν κάθε μέρα για τα τελευταία 25 χρόνια της ζωής του.

12. Carl Sagan – Mαριχουάνα


sagan



Ο Sagan μπορεί να είναι ο μόνος στον κόσμο που μπορεί να περιγραφεί ως αστρονόμος, αστροφυσικός, κοσμολόγος, και pothead. «Διαπίστωσα ότι η κάνναβη έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το κριτήριο μου για την τέχνη, ένα θέμα το οποίο δεν μπορούσα να εκτιμήσω πριν», έγραψε. «Η κατανόηση της πρόθεσης του καλλιτέχνη, κάτι που μπορώ να πετύχω μόνο όταν βρίσκομαι ‘ψηλά’ είναι ένα από τα πολλά ανθρώπινα σύνορα που η κάνναβη με βοήθησε να διασχίσω».


13. Andy Warhol – Adderall


andy worhol


Ο θρυλικός καλλιτέχνης έκανε συχνά κατάχρηση του φαρμάκου Obetrol, ένα χάπι ουσιαστικά αμφεταμίνης που τον βοηθούσε να μένει ξύπνιος όλη νύχτα. Η σύγχρονη εκδοχή του Obetrol κυκλοφορεί σήμερα με το εμπορικό όνομα Adderall (και να προσθέσουμε ότι χορηγείται και σε παιδιά).



14. Humphry Davy – Υποξείδιο του αζώτου (ή αλλιώς Αέριο γέλιου)


davy



Ο Davy ήταν χειρουργός και φαρμακοποιός αν και έγινε ίσως πιο γνωστός για την επινόηση του λαμπτήρα ασφαλείας ‘Davy’ που χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι ανθρακωρύχοι. Λιγότερο γνωστή ήταν η τυχαία ανακάλυψη του, το υποξείδιο του αζώτου (στο οποίο και αργότερα εθίστηκε).
“Δεν υπάρχει τίποτα παρά μόνον σκέψεις!” φαίνεται να αναφώνησε ο Davy, αφού είχε εισπνεύσει 57 λίτρα υποξειδίου του αζώτου.

15 . Stephen King – Λίγο απ’όλα


stephen-k


Σύμφωνα με την κοινότητα απεξάρτησης The Watershed, «η αγαπημένη επιλογή του Κινγκ ήταν να φτιάξει ένα κοκτέιλ κοκαΐνης, Xanax, Valium, NyQuil, μπύρας, καπνού και μαριχουάνα για να βγάλει πέρα την ημέρα. Παραδέχεται ακόμα ότι δεν θυμάται πότε έγραψε κάποια από τα έργα του». Νομίζω ότι τα blackout μου ήταν αυτά που με μετέτρεψαν σε συγγραφέα best-seller.

16 . Benjamin Franklin – Οπιοειδή


fra


Οι αποικιοκράτες θεωρούσαν το όπιο παυσίπονο. Ο Benjamin Franklin έπαιρνε τακτικά λάβδανο οπίου σε εκχύλισμα αλκοόλης για να ανακουφίσει τον πόνο που του προκαλούσαν οι πέτρες στους νεφρούς του κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων της ζωής του.


17. Bela Lugosi – Ηρωίνη


λου



Ξέρετε πιθανώς τον Bela Lugosi ως τον άνθρωπο που ενσάρκωσε τον “Δράκουλα” σε πολλές παλιές ταινίες τρόμου. Πιθανότατα δεν γνωρίζετε ότι ο Lugosi εξαρτίοταν από την ηρωίνη όπως ακριβώς ο χαρακτήρας που υποδυόταν εξαρτιόταν από το αίμα. Προς τιμήν του, ο Lugosi ήταν η πρώτη διασημότητα του Χόλυγουντ που παραδέχτηκε δημοσίως το πρόβλημα του και μπήκε για αποτοξίνωση. Αν και πέθανε με τραγικό τρόπο ένα χρόνο αργότερα, ο Δράκουλας πέθανε καθαρός.



18 . Howard Hughes – Κωδεΐνη και Valium


how


Ο Howard Hughes βοήθησε στον σχεδιασμό πολλών αεροσκαφών, δημιούργησε και σκηνοθέτησε μια σειρά από ταινίες, και ακόμα κατασκεύασε ένα πρωτότυπο κρεβάτι νοσοκομείου που αποτέλεσε τη βάση αυτών που χρησιμοποιούνται σήμερα. Δυστυχώς, οι πολλές συντριβές σε πειραματικό αεροσκάφος κατέστρεψαν την υγεία του, και τελικά εθίστηκε στις ενέσεις οπιούχων για να μετριάσει τους πόνους του.


19 . Oliver Stone – Μαριχουάνα


stone


Ο θρυλικός σκηνοθέτης του “Platoon” και του “Natural Born Killers” έχει «καπνίσει καλή μαριχουάνα σε όλο τον κόσμο, από το Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη ως την Τζαμάικα και το Νότιο Σουδάν. Ο σκηνοθέτης όμως λέει ότι το καλύτερο ‘χόρτο’ βγαίνει στις ΗΠΑ και ότι θα μπορούσε να είναι μια τεράστια βιομηχανία που θα απέφερε πολλά λεφτά στους Αμερικανούς φορολογούμενους αν νομιμοποιούνταν», αναφέρει η Huffington Post.

20. Phil Jackson – Marijuana


phil



Αν γνωρίζετε τον Phil Jackson μόνο ως τον καταπληκτικό προπονητή των Michael Jordan και Kobe Bryant, μπορεί να εκπλαγείτε εάν να δείτε φωτογραφίες από τις έξαλλες ημέρες όπου υπήρξε και ο ίδιος παίκτης. Το 1975 έγραψε το “Maverick”, τα απομνημονεύματα του για τις ημέρες όπου έπαιζε στο ΝΒΑ. Στο βιβλίο αυτό, μεταξύ άλλων, ο Τζάκσον μίλησε ανοιχτά για χρήση μαριχουάνας.


Πηγή: https://www.distractify.com/brilliant-people-and-their-drugs-of-choice-1197892615.html




Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide