Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Βίνσεντ βαν Γκογκ: δέκα εξομολογήσεις ενός «ταπεινού» ζωγράφου


Main_self-portrait-in-front-of-the-easel

«Έβαλα όλη την καρδιά και την ψυχή στη δουλειά μου, και έχασα το μυαλό μου μέσα στη διαδικασία».

Ο πιο ταπεινός όλων, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, έζησε τη ζωή του σαν ένας φτωχός περιηγητής, ένας κοσμοκαλόγερος, που ταλαιπωρήθηκε για την τέχνη του και του οποίου η καλλιτεχνική αξία αναγνωρίστηκε μετά το θάνατό του. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έμεινε στην ιστορία, όταν ο βαν Γκογκ έκοψε το αυτί του και το έστειλε σε μία πόρνη, πράξη που μπορεί να ερμηνευτεί μέσα από τις νοητικές διαταραχές από τις οποίες έπασχε, αλλά και μέσα από την ακραία στάση ζωής που είχε επιλέξει και επιφύλασσε πολύ πόνο. Ο ζωγράφος με τη τραχιά πινελιά και τα ανεπιτήδευτα χρώματα, έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους του 20ού αιώνα, κάτι που ο ίδιος δεν πρόλαβε να χαρεί, όπως πολλοί άλλοι καλλιτέχνες της εποχής του. Ζωγράφισε το νυχτερινό ουρανό και τα χρυσάνθεμα με απαράμιλλο τρόπο που στοίχειωσε για πάντα τη συλλογική μας φαντασία. 
1. «Όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο συνειδητοποιώ ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο καλλιτεχνικό από το να αγαπάμε τους άλλους».
2. «Όταν έχω μια τρομερή ανάγκη για μια -θα πω τη λέξη– θρησκεία, τότε πηγαίνω έξω στη φύση και ζωγραφίζω τα αστέρια».
3. «Είναι καλύτερο να έχει κανείς ζωηρό πνεύμα, ακόμη και αν τότε κάνει περισσότερα λάθη, παρά να είναι στενόμυαλος και πολύ συνετός».
4. «Τα σπουδαία πράγματα πραγματώνονται από μια σειρά μικρών πραγμάτων που συγκεντρώνονται μαζί».
5. «Έβαλα όλη την καρδιά και την ψυχή στη δουλειά μου, και έχασα το μυαλό μου μέσα στη διαδικασία».
6. «Συχνά σκέφτομαι ότι η νύχτα είναι πιο ζωντανή και πιο πλούσια σε χρώματα από ό,τι η ημέρα».
7. «Αν ακούσετε μια φωνή μέσα σας να λέει “δεν μπορείς να ζωγραφίσεις”, τότε ζωγραφίστε, οπωσδήποτε, και η φωνή αυτή θα σταματήσει».
8. «Από τη δική μου πλευρά, δεν ξέρω τίποτα με βεβαιότητα, αλλά το θέαμα των αστεριών με κάνει να ονειρεύομαι».
9. «Ό,τι και να συμβεί, θα ξανασηκωθώ: θα πάρω το μολύβι μου, το οποίο εγκατέλειψα σε μία στιγμή μεγάλης απογοήτευσης, και θα συνεχίσω να σχεδιάζω».
10. «Οι ψαράδες ξέρουν ότι η θάλασσα είναι επικίνδυνη και η καταιγίδα τρομερή, αλλά ποτέ δεν έχουν βρει αυτούς τους κινδύνους αρκετούς για να μείνουν στη στεριά».

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide