Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Οι φορολογούμενοι παραμένουν ήρεμοι Του Σεραφείμ Κωνσταντινίδη


Δεν ήταν καλή μέρα για τον κ. Χ, έναν απλό φορολογούμενο πολίτη, έναν από τους πολλούς που δεν έχει σημασία το όνομά του. Ανοίγοντας το πρωί τον λογαριασμό της κινητής τηλεφωνίας συνειδητοποιεί ότι σχεδόν το μισό της οφειλής, είναι φόροι. Το δημόσιο τιμωρεί τους φλύαρους, καθώς επιβάλλει ΦΠΑ 23% αλλά και ειδικό τέλος που κυμαίνεται από 12 έως 23%, δηλαδή μέχρι και 48% φθάνει η φορολογική επιβάρυνση στα κινητά.
Παρότι η μέρα δεν ξεκινά καλά, ο καλός φορολογούμενος παραμένει ήρεμος. Η μέρα απαιτεί ψυχραιμία γιατί πρόκειται να υποβάλλει το νέο Ε9 επειδή δηλώνει την αγορά ενός μικρού ακινήτου αλλά και μερικά ξεχασμένα χωράφια στο χωριό του παππού που δεν αποδίδουν τίποτα αλλά πρέπει να δηλωθούν, για να φορολογηθούν.
Οι προσπάθειες να υποβληθεί το έντυπο Ε9 δεν ήταν πετυχημένες. Στην πραγματικότητα είναι ανέφικτες. Δεν είναι τελευταία μέρα υποβολής δηλώσεων αλλά το σύστημα πέφτει επειδή οι άνθρωποι είναι συνεπείς και δεν περιμένουν την τελευταία μέρα. Ο αρμόδιος γενικός γραμματέας απευθύνει δραματική έκκληση από το twitter(!): Μην υποβάλλετε νωρίς τις δηλώσεις, καθένας να περιμένει την σειρά του! Αυτή είναι συμβολή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στην τεχνολογία του ιντερνέτ. Δημιούργησε την έννοια της ουράς στην ηλεκτρονική αλληλογραφία! Κάτι παρόμοιο έγινε και με τις φορολογικές δηλώσεις πριν μερικούς μήνες. Οι αρμόδιοι δεν… πρόλαβαν να στείλουν τα εκκαθαριστικά έγκαιρα και οι φορολογούμενοι τιμωρήθηκαν να πληρώσουν το φόρο σε δύο δόσεις και όχι σε τρείς. Άλλωστε, πριν λίγες εβδομάδες, δεν πρόλαβαν να στείλουν έγκαιρα το ΦΑΠ του… 2012, κι οι πολίτες αναγκάστηκαν να τυπώσουν οι ίδιοι το έντυπο ώστε να μην πληρώσουν πρόστιμο! Αλλά και όσοι πλήρωσαν με web banking, πάλι την πάτησαν γιατί το υπουργείο δεν έλαβε τη σχετική ενημέρωση και χρέωνε πρόστιμα!!
Ο δικός μας, συνεπής φορολογούμενος, παραμένει τέρας ψυχραιμίας. Μετά από τέσσερις ίσως πέντε ώρες, «εργασίας» κατορθώνει να υποβάλλει τη δήλωση Ε9. Τώρα το υπουργείο μπορεί να φορολογήσει τα ακίνητά του που δεν έχουν απόδοση, όπως φορολόγησε και το ακίνητο που αγόρασε με την αντικειμενική αξία ενώ στην πραγματικότητα το αγόρασε 40% φθηνότερα από αυτήν. Ούτε αυτό όμως του χαλάει την διάθεση. Είπαμε είναι τέρας αντοχής ενώ έχει κανονίσει το βράδυ να πάει με φιλική παρέα σε αγαπημένο εστιατόριο.
Εκεί επιτέλους τα πράγματα είναι μαγικά. Το φαγητό όπως πάντα προσεγμένο, το κρασί τέλειο, η μουσική που ακούγεται στο μαγαζί ονειρική και αγαπημένη, απογειώνει την διάθεση. «Ανέβασε λίγο την μουσική», λέει στον σερβιτόρο που ανταποκρίνεται στο αίτημα, ενώ από το διπλανό τραπέζι, που φαίνεται ότι κάτι γιορτάζουν, σηκώνονται δύο ζευγάρια για χορό.
Έτσι είναι οι μοιραίες συμπτώσεις που γράφουν ιστορία. Απρόβλεπτες και τραγικές. Στην πόρτα εμφανίζονται δύο ελεγκτές από το ΣΔΟΕ και ο σερβιτόρος χάνει το χρώμα του. Ξέρει ότι οι ελεγκτές πρέπει να εφαρμόσουν τη νέα εγκύκλιο του υπουργείο Οικονομικών. Τα μαγαζιά που έχουν μουσική δυνατά και οι θαμώνες χορεύουν, θεωρούνται κέντρα διασκέδασης και υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 23% και όχι 13%! Το είπαμε από την αρχή, δεν ήταν καλή μέρα για τον κύριο Χ. Πλήρωσε το λογαριασμό με 23% ΦΠΑ.

πηγη:Καθημερινή

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide