Δευτέρα, 3 Μαρτίου 2014

Υπέρβαση με ισλαμικά επενδυτικά προϊόντα

Το Λονδίνο επιδιώκει να γίνει παγκόσμιο κέντρο συμβατών με τον ισλαμικό νόμο χρηματο-πιστωτικών συναλλαγών, μέσω της έκδοσης των "ομολόγων sukuk". Δεν επιτρέπονται οι τόκοι και η κερδοσκοπία.

Symbolbild - Sukuk


Το Λονδίνο έχει γίνει μαγνήτης για πάμπλουτες αραβικές οικογένειες. Η εικόνα πολυτελών αυτοκινήτων σπορ, με πινακίδες από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα ή το Κουβέιτ έξω από μεγαλοκαταστήματα είναι συνηθισμένη. Η βρετανική κυβέρνηση δεν θέλει να προσελκύσει άραβες πελάτες μόνο για shopping. Επιδιώκει να κάνει το Λονδίνο μητρόπολη για αραβικά επενδυτικά προϊόντα.

«Ισλαμικό επενδυτικό κέντρο»
Ο Κάμερον θέλει να γίνει το Λονδίνο πόλος ομολόγων sukuk
Ο Κάμερον θέλει να γίνει το Λονδίνο πόλος ομολόγων sukuk
Αιτία η παγκόσμια οικονομική κρίση και η ανάγκη της Βρετανίας να πατήσει οικονομικά στα πόδια της. Η ανεργία είναι υψηλή, το δημόσιο χρέος διογκώνεται και τα ταμεία είναι άδεια. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα τα ισλαμικά χρηματοπιστωτικά προϊόντα θα μπορούσαν να δώσουν τη λύση. «Θέλω να κάνω το Λονδίνο μαζί με το Ντουμπάι μια από τις μεγαλύτερες μητροπόλεις στον ισλαμικό χρηματοπιστωτικό τομέα», είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στο World Islamic Economic Forum που διοργανώθηκε στο Λονδίνο. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν προανήγγειλε την έκδοση ισλαμικών ομολόγων ύψους 200εκ. ευρώ.

Τι ακριβώς είναι αυτά; Πρόκειται για προϊόντα που δεν αντίκεινται στο ισλαμικό δίκαιο και στους ισλαμικούς κανόνες της Σαρία. Η Σαρία απαγορεύει τα επιτόκια, τις μεθόδους κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας και τις επενδύσεις σε ορισμένους κλάδους, όπως στο οινόπνευμα και στα τυχερά παιγνίδια. Για να μην παραβιαστούν αυτοί οι κανόνες ισλαμιστές επενδυτικές εταιρείες και τράπεζες έχουν βγάλει στην αγορά τα λεγόμενα ομόλογα sukuk. Οι τράπεζες για παράδειγμα μεσολαβούν και αγοράζουν για τους πελάτες τους τέτοια προϊόντα που τους τα δίνουν αργότερα με το κέρδος. Με αυτόν τον τρόπο δεν παραβιάζεται η απαγόρευση επιβολής τόκου.

Ανοιχτά σε όλους
Harrods, μαγνήτης για παμπλουτους Άραβες
Harrods, μαγνήτης για παμπλουτους Άραβες
Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα πόσο ισχυρός είναι ο ισλαμικός χρηματοπιστωτικός τομέας. Ορισμένοι κάνουν λόγο για 1 τρισ. ευρώ με τάση αυξητική κατά 20% κάθε χρόνο. «Το ένα τρίτο όλων των επενδύσεων στις χώρες του Κόλπου είναι σύμφωνα με τη Σαρία» λέει η Φαρμίντα Βι, ειδική στον ισλαμικό χρηματοπιστωτικό σύστημα της δικηγορικής εταιρείας Norton Rose Fulbright στο Λονδίνο. Αλλά και εδώ πρέπει να γίνονται διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε μουσουλμάνους μετανάστες που θέλουν να ανοίξουν λογαριασμό όψεως και τους άραβες μεγαλοεπιχειρηματίες που αναζητούν επενδυτική ασφάλεια των κεφαλαίων τους.

Τα ισλαμικά προϊόντα έχουν ζήτηση και σε μη μουσουλμάνους επενδυτές. Εκείνο που τους προσελκύει είναι η διαφάνεια και ο ηθικός χαρακτήρας του επενδυτικού προϊόντος. Η Islamic Bank of Britain ανήκει σύμφωνα με το κίνημα «Move your money» ανάμεσα στις πέντε καλύτερες στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ότι αφορά την "ηθικότητα" των επενδύσεων. Δέχεται δε πελάτες ανεξαρτήτως θρησκευτικής προέλευσης. Σήμερα μετρά 50.000 πελάτες.
πηγή: D.W


Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide