Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

Νέο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στο Ηράκλειο«Εξαιρετικής σημασίας για τη μεταβυζαντινή τέχνη και την κρητοβενετσιάνικη σχολή, η οποία σμίγει μοναδικά τη βυζαντινή παράδοση με την τέχνη της λατινικής Αναγέννησης» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός πολιτισμού το μουσείο Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», το οποίο εγκαινίασε στο Ηράκλειο.

Το νέο μουσείο στεγάζεται σε ένα σημαντικό μνημείο του Ηρακλείου, το ναό της Αγίας Αικατερίνης Σιναϊτών, καθολικό της ομώνυμης μονής που λειτούργησε από τη Β' Βυζαντινή Περίοδο μέχρι το 1669 και αποτέλεσε θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της ενετοκρατούμενης Κρήτης. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, πολύ κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Το μουσείο λειτουργεί και πάλι μετά τις εργασίες αναστήλωσης του ναού που ξεκίνησαν το 2007 και την επανέκθεση των έργων που άρχισε το 2012 με ευθύνη της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή Κρήτης, το μουσείο προσφέρει μια κατά το δυνατόν ολοκληρωμένη εικόνα της χριστιανικής τέχνης που αναπτύχθηκε στην Κρήτη από τον 14ο μέχρι τα τέλη της Τουρκοκρατίας τον 19ο αιώνα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματά του είναι έργα του Άγγελου Ακοτάντου (15ος αιώνας) και Μιχαήλ Δαμασκηνού (16ος αιώνας), σημαντικών εκπροσώπων της Κρητικής Σχολής Αγιογραφίας.

Εκτίθενται ακόμη τοιχογραφίες, αντιπροσωπευτικά έργα λιθογλυπτικής, ξυλογλυπτικής, μεταβυζαντινής μεταλλοτεχνίας και μικροτεχνίας, νομισμάτων, λατρευτικών αντικειμένων, αμφίων, κεντητικής, χειρογράφων και παλαιτύπων.Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide