Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

«Άκουσα τον θεό να κλαίει» στον αρχαιολογικό χώρο Κασσώπης

Στην Ήπειρο, η πρεμιέρα της ταινίας της Ελπίδας ΣκούφαλουΤην Τετάρτη 21 Αυγούστου, νύχτα με πανσέληνο, στον αρχαιολογικό χώρο της Κασσώπης στην Ήπειρο  θα γίνει η  πρεμιέρα της ταινίας  «Άκουσα τον θεό να κλαίει» της Ελπίδας Σκούφαλου.

Η ταινία μάς ταξιδεύει σε Ελλάδα, Συρία, Αλβανία σ’ ένα κόσμο μειονοτήτων, τόσο κοντά και τόσο μακριά από εμάς.  Τελετές που πηγάζουν κατευθείαν από την αρχαιότητα, συνδεδεμένες με τη μουσική και το χορό,  τελετές που οδηγούν στην υπέρβαση των ορίων και στην έκσταση. Μέσα από το συνταραχτικό μοιρολόγισμα γυναικών στη Λίβινα της Αλβανίας, το αναστενάρικο πανηγύρι, τη γιορτή Ασούρα των Σιιτών Πακιστανών, πανάρχαιες τελετές συναντούν  το σήμερα και υπερβατικοί εσωτερικοί κόσμοι ξεδιπλώνονται στην καθημερινή μας πραγματικότητα
Η σκηνοθέτης Ελπίδα Σκούφαλου.«Θέλησα να φτιάξω μια ταινία που λειτουργεί ως προκλητικό ταξίδι, ως άγριο trip στον ωκεανό των συναισθημάτων και του υποσυνείδητου, άνευ ορίων ,άνευ όρων » δηλώνει η σκηνοθέτης Ελπίδα Σκούφαλου, που κατάφερε να καταγράψει ένα μοναδικό υλικό σε  διάρκεια δέκα χρόνων.
Η  εθνική  επιτροπή για την Unesco και το κέντρο λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών,  έχουν αγκαλιάσει την ταινία με την  αιγίδα τους, θεωρώντας ότι αποδίδει τη δύναμη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η  εθνική επιτροπή για την Unesco και το κέντρο λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, θεωρούν ότι η ταινία αποδίδει τη δύναμη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.Η ταινία έχει προβληθεί με επιτυχία στο WOMEX 2012 , στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σόφιας και στο Brave Festival στην Πολωνία.
Ο αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης θ’ ανοίξει τον κύκλο για μια σειρά προβολών  αποκλειστικά σε ιερούς κι αρχαιολογικούς χώρους,  στην Ελλάδα και το εξωτερικό .

Πριν την προβολή,  θα προηγηθούν ξεναγήσεις από αρχαιολόγους,  ενώ ο βορειοηπειρώτης μουσικός, Κώστας Βέρδης,  θα γλυκάνει το χώρο και τους θεατές  με ξεχωριστά ηχοχρώματα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η διασκευή του παραδοσιακού «Μαργιόλα», που ετοίμασε για την ταινία ο Γιάννης Αγγελάκας.
Αρχαιολογικός χώρος Κασσώπης, Τετάρτη 21 Αυγούστου, ώρα προσέλευσης 8 μ.μ., είσοδος ελεύθερη.  Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τον Δήμο Πρέβεζας και τη ΛΓ΄ Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Πρέβεζας - Άρτας

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide