Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Γαμήλιο νυστέρι ψυχικής παραμόρφωσης

Το νέο μυθιστόρημα του Άρη ΣφακιανάκηΒουτώντας χωρίς φιάλη οξυγόνου στην άβυσσο της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, ένας συγγραφέας ψάχνει την έξοδο στον λαβύρινθο των σχέσεων, περνώντας από τους διαδρόμους του έρωτα, του φόβου, της ανασφάλειας, της φθοράς και της γυμνής αλήθειας και παίρνοντας ισχυρές δόσεις από το ψευδοφάρμακο της ψευδαίσθησης.

Έναν παλιό του ήρωα, τον Παρθένιο Σατανάκη, επιστρατεύει 15 χρόνια μετά ο συγγραφέας Άρης Σφακιανάκης, στο καινούριο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Παντρεμένες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Επιχείρηση «παρηγοριά»

Ο πρωταγωνιστής του μπεστ σέλερ  «Δεν ήξερες... δε ρώταγες!» (1998) επιστρέφει πιο έμπειρος και διεισδυτικός, για να κάνει μια σατιρική ανατομία στο άλλο φύλο, το γυναικείο, και ιδιαίτερα σε όσες γυναίκες υπέπεσαν στο σφάλμα του γάμου. Ποια είναι η αποστολή του; Γνωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο που έχει με τις γυναίκες, καλείται να βοηθήσει έναν πλαστικό χειρουργό, που έχει  αρχίσει να κάνει λάθη στις επεμβάσεις του, να μη λιντσαριστεί από τις αγανακτισμένες πελάτισσές του. Είναι μία εύκολη υπόθεση γι’ αυτόν να τις παρηγορήσει. Ή, μάλλον, θα ήταν, αν δεν είχαν όλες το ίδιο «ελάττωμα». Είναι παντρεμένες.

Πράγμα που ταιριάζει απόλυτα με το απογοητευμένες. Γιατί το ροζ συννεφάκι του γάμου προσγειώθηκε κάποια στιγμή ανώμαλα, από τις τρύπες που του άνοιξαν το ψέμα, η απάτη και η ανία. Και εκείνες έσπευσαν να ανανεώσουν  την εξωτερική τους εικόνα, για να καλύψουν το εσωτερικό τους κενό.
Στη σκιά του Δέντρου της Γνώσης
Τί είναι οι «Παντρεμένες», τελικά, κατά τον Άρη Σφακιανάκη; Μια ξενάγηση στον κόσμο των παντρεμένων γυναικών! Ένας κόσμος γεμάτος σαγήνη, μυστήριο, αλλά και απογοητεύσεις. Ένας κήπος της Εδέμ, με τις κρυφές του αλέες, τα ξεχωριστά σκιρτήματα του έρωτα αλλά και το φίδι που ελλοχεύει.

Στη σκιά του Δέντρου της Γνώσης κρύβεται η αλήθεια ή το ψέμα; Όταν η Εύα (η σημερινή Εύα) λέει στον Αδάμ ότι έχει ραντεβού στο κομμωτήριο, μήπως πηγαίνει να βρει τον εραστή της; Και ο Αδάμ πάλι (ο σύγχρονος Αδάμ) γιατί σφυρίζει αδιάφορα;

Ένα κρυφοκοίταγμα στην ιδιαίτερη αυτή κατηγορία γυναικών, που τόλμησαν να πιστέψουν ότι στον γάμο θα έβρισκαν τον Παράδεισο, αλλά δε συνάντησαν παρά μια έρημο ψυχική και μια διαβολική αποξένωση των σωμάτων. Ένα παιγνιώδες εγχειρίδιο πλεύσης στην άγνωστη γη των παντρεμένων γυναικών, μια επιχείρηση ανοίγματος οφθαλμών στους τυφλωμένους συζύγους και ένα πόνημα υποστήριξης στους εραστές εκείνους, που αναζητούν την αδελφή ψυχή σε λάθος τόπο.

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide