Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Ευρωκοινοβούλιο-ΕΚΤ κοντά σε συμφωνία για την Αρχή Εποπτείας τραπεζώνΕυρωκοινοβούλιο-ΕΚΤ κοντά σε συμφωνία για την Αρχή Εποπτείας τραπεζών


Ενα βήμα φέρονται να βρίσκονται οι ευρωβουλευτές πριν την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για να εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο τη σύσταση της ενιαίας εποπτικής Αρχής των τραπεζών της ΕΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η ΕΚΤ συμφώνησε να παρέχει στους ευρωβουλευτές περισσότερες λεπτομέρειες από τις συνεδριάσεις της νέας εποπτικής Αρχής, διευκολύνοντας τη σύναψη μίας συμφωνίας.

Η ΕΚΤ ήταν απρόθυμη να παραχωρήσει στο Ευρωκοινοβούλιο μεγαλύτερο ρόλο στην εποπτεία της νέας Αρχής, η οποία αποτελεί τον πρώτο πυλώνα για τη δημιουργία της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ και έναν θεμέλιο λίθο στις προσπάθειες της Ευρωζώνης να ξεπεράσει την τριετή κρίση χρέους της.

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των Πρασίνων κ. Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος συντονίζει τη σχετική νομοθεσία, δήλωσε αργά χθες (Τρίτη) βράδυ ότι η συμφωνία προτείνει η ΕΚΤ να παρέχει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων μία περίληψη των συζητήσεων κατά τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Αρχής, συμπεριλαμβανομένου ενός καταλόγου με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, μαζί με σχετικές εξηγήσεις.

Δεν θα περιλαμβάνονται πιθανότατα τα ονόματα μεμονωμένων τραπεζών, τα οποία έχουν συζητηθεί, δήλωσε ο κ. Γκίγκολντ.

Εάν επιτευχθεί συμφωνία, η Ευρωβουλή μπορεί να προχωρήσει αύριο (Πέμπτη) στην τελική ψηφοφορία, ενώ έχει ήδη αναβάλει την προγραμματισμένη για χθες ψηφοφορία, πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Η Αρχή, αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της περίπου ένα χρόνο μετά την κοινοβουλευτική έγκριση, αποσκοπεί στη βελτίωση της εποπτείας των 6.000 τραπεζών της Ευρωζώνης και οι αποφάσεις της πρέπει να εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, μία ρύθμιση που απέτρεψε χώρες, όπως τη Βρετανία και τη Σουηδία, να προσυπογράψουν τον νέο μηχανισμό.


Πηγή ΑΜΠΕ

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide