Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Τεχνολογία που «νικά» τα Turing tests στο Ίντερνετ




Η επίλυση των captcha αποτέλεσε ένα τεστ για να διαπιστωθεί κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι αποτελεσματική. Το σύστημα ήταν σε θέση να επιλύσει captcha από το PayPal, το Yahoo, την Google και άλλες online υπηρεσίες, με την ακρίβειά του να κυμαίνεται μεταξύ 90 και 99%.

Τα captcha (Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart – συνονθυλεύματα παραλλαγμένων οπτικά γραμμάτων και αριθμών που ο «αναγνώστης» καλείται να «διαβάσει» για να αποδείξει ότι είναι άνθρωπος - χρήστης) αποτελούν έναν από τους πλέον ασφαλείς τρόπους αποτροπής των αυτόματων bots, καθώς αποτελούν τεστ τα οποία δεν μπορούν να «ξεπεραστούν» από τις συγκεκριμένες ενοχλητικές τεχνητές νοημοσύνες. Ωστόσο αυτό ενδεχομένως να αλλάζει, καθώς η τεχνολογία την οποία αναπτύσσει η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Vicarious φέρεται να μπορεί να «λύσει» διάφορους τύπους captcha στο 90% και άνω  των περιπτώσεων, νικώντας έτσι την πλέον διαδεδομένη μέθοδο Turing test (τεστ που ξεχωρίζουν έναν άνθρωπο από μία τεχνητή νοημοσύνη, από τον διάσημο μαθηματικό και «πατέρα» της Α.Ι, Άλαν Τιούρινγκ) στο Ίντερνετ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του MIT Technology Review, δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που επιστήμονες καταφέρνουν να «νικήσουν» το συγκεκριμένο τεστ, αλλά η μέθοδος της Vicarious, σύμφωνα με την ίδια, είναι πολύ πιο αξιόπιστη και χρήσιμη από τις άλλες, καθώς δεν απαιτεί μεγάλους όγκους δεδομένων για να αναγνωρίσει γράμματα και αριθμούς, ούτε χρειάζεται μεγάλη υπολογιστική ισχύ. Η Vicarious χρησιμοποιεί απλά ένα σύστημα οπτικής αντίληψης, το οποίο μπορεί να μιμηθεί τη δυνατότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται οπτικά δεδομένα και να αναγνωρίζει αντικείμενα.
Πέρα από τα captcha, η εταιρεία ευελπιστεί να χρησιμοποιήσει την εν λόγω τεχνολογία σε συστήματα που θα «αναγνωρίζουν» αριθμούς και κείμενο από εικόνες, θα κάνουν διαγνώσεις ασθενειών «διαβάζοντας» εικόνες από ιατρικές εξετάσεις ή θα μπορούν ακόμη και να ενημερώνουν τον χρήστη πόσες θερμίδες καταναλώνει στο γεύμα του, απλά και μόνο «κοιτώντας» το.

                      

«Σκοπεύουμε να μπορέσουμε να αυτοματοποιήσουμε όλα όσα κάνουν οι άνθρωποι τώρα με τα μάτια τους» λέει ο συνιδρυτής της εταιρείας, Ντ.Σκοτ Φίνιξ. Κατά τον Ντίλιπ Τζορτζ, επίσης συνιδρυτή της Vicarious, το σύστημα μπορεί επίσης να «εκπαιδευτεί» να αναγνωρίζει κινούμενες εικόνες, πέραν των στατικών.
Η επίλυση των captcha αποτέλεσε ένα τεστ για να διαπιστωθεί κατά πόσο η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι αποτελεσματική. Το σύστημα ήταν σε θέση να επιλύσει captcha από το PayPal, το Yahoo, την Google και άλλες online υπηρεσίες, με την ακρίβειά του να κυμαίνεται μεταξύ 90 και 99%.
Η πραγματική καινοτομία του συστήματος δεν έγκειται τόσο στο ότι μπορεί να επιλύει captcha, αλλά στο ότι μπορεί να επεξεργάζεται οπτικά δεδομένα με τρόπο που παραπέμπει στον άνθρωπο. Όπως είπε ο Λούις βον Αν, ένας άλλος εκ των δημιουργών του στο Mashable, τα περισσότερα άλλα συστήματα τα οποία έχουν «νικήσει» captcha στο παρελθόν το έχουν κάνει «σημαδεύοντας» αδυναμίες στα τεστ. Στην περίπτωση της Vicarious δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αλλά το πρόβλημα αντιμετωπίζεται πιο «συνολικά»: εξετάζεται το γιατί οι υπολογιστές «δυσκολεύονται» απέναντι στα captcha και μεταβάλλεται ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζονται τα οπτικά δεδομένα, έτσι ώστε να μην συμβαίνει πλέον κάτι τέτοιο. Κοινώς, ο στόχος της Vicarious είναι να κάνει τις μηχανές να σκέφτονται περισσότερο σαν άνθρωποι.
Όπως έχει αναφέρει η εταιρεία, δεν σκοπεύει να καταστήσει την τεχνολογία της (RCN- Recursive Cortical Network) διαθέσιμη στο ευρύ κοινό.

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide