Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου 2013

Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης

virginia360


Της Ελένης Κορόβηλα 
Αυτή την εβδομάδα το βιβλίο Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης του Βασίλη Παπαθεοδώρου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Το νέο βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία, μια ιστορία που στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρασε στην μαζική κουλτούρα για το νόημα των Χριστουγέννων. Η μικρή Βιρτζίνια Ο' Χάνλον ταυτίστηκε με την ανάγκη των παιδιών για πίστη στον Άγιο που ανταμείβει την καλοσύνη και την παιδικότητα με τη γενναιοδωρία του.
Στα τέλη του 19ου αιώνα η Βιρτζίνια μεγάλωνε στη Νέα Υόρκη και αναρωτιόταν, όπως χιλιάδες παιδιά, αν υπάρχει Άγιος Βασίλης. Το καλοκαίρι του 1897, σε ηλικία 8 ετών, ενθαρρυμένη από τον πατέρα της, αναγνώστη της συντηρητικής και εγνωσμένου κύρους νεουορκέζικης εφημερίδας Sun, στέλνει μια επιστολή για να μάθει αν πραγματικά υπάρχει Άγιος Βασίλης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ιστορία έχει η πίστη στην εγκυρότητα της εφημερίδας.
virginia-letterΗ εφημερίδα απαντά με άρθρο το οποίο πέρασε στην μυθολογία της αμερικανικής δημοσιογραφίας για την τεράστια και αμείωτη απήχηση του κειμένου στο πέρασμα των χρόνων. Το άρθρο έχει αναδημοσιευτεί αναρίθμητες φορές, έχει διασκευαστεί για το θέατρο, την τηλεόραση, τον κινηματογράφο. Κάθε χρόνο στην Αμερική γίνονται αναγνώσεις, ενώ δεκάδες εφημερίδες το αναδημοσιεύουν. Η δε φράση «Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει...» πέρασε στην αγγλική γλώσσα ως έκφραση που χρησιμοποιείται για να καταδειχθεί με έμφαση πως κάτι είναι προφανέστατα αληθές και πραγματικό.
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου στήνει μια μυθιστορηματική βιογραφία αφηγούμενος την ιστορία της Βιρτζίνια Ο' Χάνλον μέσα από οκτώ σημαντικούς σταθμούς στη ζωή της, ενώ αφιερώνει και ένα κεφάλαιο στον πραγματικό ήρωα πίσω από το μύθο: στον Φράνσις Τσερτς, τον αρθρογράφο της εφημερίδας Sun που ανέλαβε να απαντήσει στην επιστολή. Εστιάζει στη δύναμη του συμβολισμού που ακολούθησε τη Βιρτζίνια σε όλη της τη ζωή. Η προσωπικότητα του μικρού κοριτσιού καθορίστηκε από το πνεύμα του άρθρου. Έγινε δασκάλα, δίδαξε για πολλά χρόνια στα σχολεία της Νέας Υόρκης και εμψύχωσε τους μαθητές της σε πολλές κρίσιμες στιγμές (Α' και Β' παγκόσμιος πόλεμος, Κραχ του '29) διαβάζοντάς τους το άρθρο του Τσερτς. 
Το βιβλίο, γραμμένο με γλώσσα απλή και τρυφερή, αναδεικνύει το μεγαλείο των απλών πράξεων και των άυλων δώρων που δεν φθείρονται ποτέ και χαρίζουν, εκτός από χαρά, την πίστη και τη δύναμη ότι οι δυσκολίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με χαμόγελο και αισιοδοξία. 
Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται
Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 ετών και πάνω, καθώς σε μικρότερες ηλικίες η πίστη στον Άγιο Βασίλη δεν χωρά συζήτηση. 
papatheodorou-photoΠοιος είναι ο συγγραφέας
Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967, τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ. Γράφει βιβλία για παιδιά, εφήβους και νέους. Έχει βραβευτεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας.
Το Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης είναι το δεύτερο βιβλίο στο οποίο ασχολείται με τον γενναιόδωρο ηλικιωμένο με την μακριά άσπρη γενειάδα. Το 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο του Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη; Περισσότερα για τον συγγραφέα μπορείτε να μάθετε στο www.juvenilebooks.gr
virginia-illustrationΠοια είναι η εικονογράφος
Η Λίλα Καλογερή εργάζεται ως εικονογράφος, κομίστρια και ζωγράφος. Έχει μεταπτυχιακό στην Οπτική Επικοινωνία από το πανεπιστήμιο του Birmingham ενώ έχει σπουδάσει μετάφραση και διερμηνεία στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ως εικονογράφος έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους.
Στο βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου προσφέρει μια σύγχρονη ματιά σε μια ιστορία που έχει τις ρίζες στον προ-προηγούμενο αιώνα. Σχεδιαστικά, η προσέγγγιση παραπέμπει στην περιγραφική λογική της εικονογράφησης των περιοδικών. Σε κάθε περίπτωση, η σύνθεση του εξωφύλλου αποζημιώνει καθώς αποπνέει γλυκύτητα και αισιοδοξία υπηρετώντας τη στόχευση της ιστορίας.
Για ποιο λόγο θα το αγαπήσουν τα παιδιά
Γιατί όλα τα παιδιά, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, έχουν βρεθεί στη θέση να αναρωτιούνται αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης. Τα περισσότερα καταλήγουν στο να χωρίζουν τη ζωή τους στην εποχή που ήταν μικρά (εννοώντας έως επτά ή οκτώ ετών) και πίστευαν στον Άγιο Βασίλη και την εποχή που μεγάλωσαν και κατάλαβαν πως τα δώρα τα φέρνουν ο μπαμπάς και η μαμά. Το βιβλίο θα το αγαπήσουν με τον ίδιο τρόπο που κατά βάθος αγαπούν να πιστεύουν πως ο Άγιος Βασίλης, ενάντια στη λογική, υπάρχει.
Για ποιο λόγο να το προτιμήσουν οι γονείς
Επειδή ακόμη κι αν διαφωνούν με την τροφοδότηση ιστοριών για έναν Άγιο η επένδυση στον οποίο εξυπηρετεί συχνά εμπορικούς σκοπούς, έχουν την ευκαιρία να δείξουν στα παιδιά, μέσω μιας εν πολλοίς άγνωστης για το ελληνικό κοινό ιστορίας, τη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς και της βαθιάς ανάγκης για παραμυθία. Διαβάζοντας το βιβλίο του Βασίλη Παπαθεοδώρου, τα παιδιά θα απολαύσουν αυτό που η λογοτεχνία προσφέρει απλόχερα στον αναγνώστη: τη δυνατότητα να μοιραστεί ζωές και εμπειρίες ανθρώπων που μπορεί να κάνουν τη δική του καλύτερη και πιο πλούσια.
ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΟΒΗΛΑ 

virginia-papatheodorouΝαι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!
Βασισμένο σε αληθινή ιστορία
Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2013
Τιμή € 9,59, σελ.105

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide