Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Εκατέρωθεν κυρώσεις από Μόσχα και Ουάσινγκτον



Απαντώντας στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο πρόεδρος Ομπάμα μιλώντας από το Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και της ρωσικής τράπεζας Ροσίγια. Παράλληλα, προανήγγειλε τη λήψη μέτρων σε βάρος βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας.

«Η Ρωσία πρέπει να γνωρίζει ότι περαιτέρω κλιμάκωση μπορεί μόνο να την απομονώσει από τη διεθνή κοινότητα. Οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις των χωρών στην Ευρώπη και τον κόσμο, πρέπει να συνεχίσουν να υφίστανται και στον 21ο αιώνα. Αυτό συμπεριλαμβάνει το σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών. Αλλά και την αρχή ότι μια χώρα δεν μπορεί να ξαναχαράξει σύνορα ή να λάβει αποφάσεις σε βάρος των γειτόνων της, απλά επειδή είναι μεγαλύτερα ή πιο ισχυρή. Ο κ. Πούτιν πρέπει να καταλάβει ότι οι Ουκρανοί δεν θα έπρεπε να διαλέξουν μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Θέλουμε ο ουκρανικός λαός να μπορεί να αποφασίσει τη μοίρα του και να έχει καλές σχέσεις και με εμάς και με την Ευρώπη και με όποιον επιλέξει», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας, που επέβαλλε κυρώσεις εναντίον εννέα αμερικανών αξιωματούχων, ανάμεσα τους ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν.

πηγή: euronews

Feedzilla: Europe News

BBC News - Politics

Harvard Magazine email Archive Feed

ΤΥΠΟΣ

« »

EMSC - Last 50 earthquakes worldwide